Vlad Țurcanu/Podul.ro: ”Lupta politică din Republica Moldova se transformă într-un război între palate”
-
19 Februarie 2021 09:33
Revista presei- 19 februarie 2021.
”Lupta politică din Republica Moldova se transformă într-un război între palate. Președinția și Parlamentul, în așteptarea unui verdict izbăvitor de la Curtea Constituțională”, este titlul editorialului semnat de Vlad Țurcanu, pentru publicația Podul.ro. ”Insistența Maiei Sandu de a provoca alegeri anticipate a mobilizat împotriva ei forțe politice de pe diferite baricade și în relații nu tocmai cordiale, până nu demult. Dizolvarea Parlamentului ar afecta nu numai socialiștii, care și-ar înjumătăți, probabil, în acest caz, numărul de deputați, dar, într-o măsură mai dură, și partidele mici (PD, Pro Moldova, grupul Șor, Platforma DA), asupra cărora planează chiar riscul de a fi eliminate din forul legislativ. Doar partidul pro-prezidențial PAS, așteptat să-și mărească substanțial prezența în Parlament, sprijină chemarea la urne a președintei. (…) Dincolo de interesul lor comun de a câștiga timp pentru a se regrupa, partidele parlamentare resping ideea de alegeri anticipate pentru a nu-i permite președintei să-și valorifice ratingul în favoarea PAS, care ar putea astfel să-și dubleze, cel puțin, numărul de mandate. După aceea, se poate imagina că un Guvern girat de Maia Sandu și sprijinit financiar și instituțional de către Uniunea Europeană, poate înregistra performanțe care vor ține la distanță de butoanele puterii pentru cel puțin un ciclu electoral celelalte partide care pretind la un loc sub soare”, opinează autorul.
„Situația din Republica Moldova este greu de descifrat nu numai la București, dar să știți că și în mai multe țări, inclusiv la Bruxelles”, afirmă politologul Radu Carp, într-un interviu pentru Europa Liberă. El a subliniat că, ”din punct de vedere strict juridic, strict tehnic, dacă ar fi o soluție strict juridică, fără niciun fel de amestec politic, Curtea Constituțională ar trebui să spună că actorii politici trebuie să respecte jurisprudența care este deja creată și să reitereze decizia din 2020. Așa ar fi interpretarea corectă din punctul de vedere al lecturii Constituției. Mă îndoiesc însă că se va face și așa, pentru că așteptarea este prea mare și toți așteaptă ca, de fapt, Curtea să dea un verdict și să interpreteze și mai mult prevederile Constituției. Și atunci ne aflăm în prezența a doua variante și ambele, repet, nu corespund interpretării corecte a Constituției Republicii Moldova. Dacă mergem pe varianta pe care eu am enunțat-o, conflictul politic se va adânci, pentru că Constituția nu prevede o asemenea posibilitate, deci ce se întâmplă acum excede de cadrul constituțional, nu a fost prevăzut de cei care au redactat Constituția și care au modificat-o ulterior. (…) trebuie ca una dintre aceste forțe politice să aibă mai multă deschidere, mai multă înțelegere a situației și să declanșeze dialogul și cu alte forțe.”
Maia Sandu a afirmat la Jurnal TV că, după Vlad Plahotniuc, și alți demnitari riscă să rămână fără distincția „Ordinul Republicii”. „Când vorbim de oameni corupți și despre cei care comit abuzuri, aceste medalii trebuie să fie retrase de instanță. Din păcate pentru că justiția noastră se mișcă foarte încet, am căutat altă cale. În cazul lui Plahotniuc s-a dovedit că procedura de acordare a fost cu încălcarea regulamentelor. Pentru ceilalți, trebuie să examinăm fiecare caz în parte. Instanța de judecată trebuie să demonstreze că omul a încălcat legea, că a comis abuzuri, că a făcut lucruri împotriva cetățenilor. Am început de la Plahotniuc, care e simbolul corupției, dar vor fi și mulți alții”, a declarat Maia Sandu, citată de jurnal.md.
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că și-a sărbătorit ziua de naștere în Extremul Orient rus, pe Insulele Sahalin și Kurile, teritorii disputate de Rusia și Japonia, notează Cotidianul, care informează că fostul președinte a publicat și câteva poze din călătoria sa, alături de soție și doi dintre fii săi.
Iar portalul dosarmedia.md face trimitere la surse care ar fi relatat că Igor Dodon s-ar fi cazat la un hotel de lux, ”Янкито”, unde cazarea pentru o noapte s-ar ridica la costul de 35 000 de mii de ruble, echivalentul a peste 400 de euro pentru 24 de ore. Jurnaliștii ruși scriu că hotelul aparține companiei rusești ”Гидрострои” și acolo nu se odihnesc doar bogătașii, ci și înalții oficiali din Federația Rusă, iar anul trecut, tot acolo, s-ar fi odihnit și fostul premier al Rusiei, Dmitrii Medvedev.