Vlad Țurcanu/Podul.ro | „Hoții strigă „hoții!” sau cum socialiștii pro-ruși de la Chișinău se erijează în mari apărători ai Constituției (Revista presei)

  • 27 Februarie 2021 11:19
Vlad Țurcanu/Podul.ro | „Hoții strigă „hoții!” sau cum socialiștii pro-ruși de la Chișinău se erijează în mari apărători ai Constituției (Revista presei)

Revista presei din 27 Februarie 2021

Hoții strigă „hoții!” sau cum socialiștii pro-ruși de la Chișinău se erijează în mari apărători ai Constituției – scrie Vlad Țurcanu, într-un editorial pentru Podul.ro. Discuțiile publice despre dreptul președintelui Republicii Moldova de a desemna un premier pe baza convingerilor sale (sau în temeiul „intimei sale convingeri”, vorba preferată a judecătorilor moldoveni) au scos la iveală în societate un număr neașteptat de mare de apărători ai Constituției, comentează autorul. Practic, toți adversarii politici ai Maiei Sandu au devenit dintr-o dată foarte preocupați de intangibilitatea și inviolabilitatea Legii Supreme (dar mai ales a jurisprudenței constituționale), fără ca atitudinea și conduita lor publică de până acum să-i recomande în mod special pentru acest rol care nu prea li se potrivește și care le este mai curând impropriu… Încercând să se remarce ca niște fervenți apărători ai Constituției, prin înfierarea Maiei Sandu pentru curajul acesteia de a respinge o candidatură la funcția de prim-ministru pe care a încercat să i-o impună o majoritate de strânsură cu reputație îndoielnică, socialiștii încearcă să facă uitat disprețul lor endemic pentru legalitate. Cu un lider care a fost filmat în timp ce este mituit și cu fruntași care și-au măsluit declarațiile de avere pentru a nu fi descoperiți că sunt finanțați de peste hotare prin intermediul unor firme offshore, PSRM are serioase probleme de credibilitate atunci când încearcă să se afișeze ca promotor al constituționalității în Republica Moldova… Să nu ne facem iluzii: înclinația pentru legalitate a urmașilor bolșevicilor durează exact cât le convine. De-a lungul ultimului secol ei au demonstrat cu prisosință de ce sunt în stare după ce preiau conducerea statului și cât preț pun atunci pe normele legale”, comentează Vlad Țurcanu.

 

Igor Dodon recunoaște public că a intervenit în procesul de autorizare a vaccinului Sputnik V în R. Moldova, scrie Ziarul de Gardă. Liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon, spune că socialiștii au intervenit pentru a împiedica reprezentanții Președinției să stopeze înregistrarea vaccinului rusesc anti-COVID-19 Sputnik V. „Nu vreau să ofer prea multe detalii, dar în timpul apropiat, chiar în câteva ore vaccinul rusesc Sputnik V ar putea fi înregistrat în R. Moldova. Dacă vaccinul va fi înregistrat, întrebarea cu privire la livrare va fi rezolvată rapid. Este deschidere din partea Federației Ruse”, a spus liderul socialiștilor,înainte de anunțul Agenției Medicamentului privind înregistrarea vaccinului.

 

Noi presiuni asupra instituțiilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, titrează Gazeta de Chișinău. Managerii mai multor instituții cu predare în limba română din regiunea transnistreană au primit scrisori din partea administrației nerecunoscute de la Tiraspol în care li s-a solicitat prezentarea listelor cu elevi născuți în anul 2005, pentru a fi luați în evidența centrelor militare de la Tiraspol și Bender, cu scopul înrolării ulterioare în așa-numita „armată” subordonată regimului nerecunoscut de la Tiraspol. Mai mult ca atât, unii directori de licee au primit și avertismente că, dacă nu prezintă informația solicitată până la 25 februarie curent, riscă să fie trași la răspundere conform legislației așa-numitei „rmn”. Directoarea Liceului „Alexandru cel Bun” din orașul Tighina (Bender), Maria Roibu, ne-a informat că încă din luna septembrie 2020 reprezentanții comisariatului de la Bender au început să-i trimită scrisori în care i-au solicitat listele cu numele și datele de contact ale liceenilor care au împlinit vârsta de 16 ani. La rândul său, directorul Liceului „Lucian Blaga”, Ion Iovcev, a primit o solicitare similară de la centrul militar de la Tiraspol. „La fel, ne-au cerut lista băieților născuți în 2005. Dar am discutat cu părinții și ei vor ca copiii lor să fie luați în evidență la Comisariatul militar din Cahul. Respectiv, nu le-am prezentat nicio listă celor de la centrul militar de la Tiraspol. Dar ca să fie înregistrați la Cahul, elevii trebuie să fie scoși de la evidență de aici și unii părinți se tem că ulterior copiii lor se vor confrunta cu probleme atunci când vor trece prin așa-numitele vămi. Totodată, se tem să nu-și piardă locul de muncă, pentru că, de obicei în astfel de situații, sunt supuși la presiuni la serviciu”, susține Ion Iovcev.

 

Moscova, atac la adresa lui Peter Michalko. Deschide.md scrie că Ministerul rus de Externe sare în apărarea socialiștilor și vine cu o reacție la Declarația comună a ambasadorilor statelor-membre ale UE privind atacurile PSRM și a lui Ilan Șor la adresa șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. „Îndemnăm oficialii Uniunii Europene și statelor membre să dea dovadă de norme elementare ale eticii diplomatice și să se abțină de la o intervenție în treburile interne ale statelor suverane”, se arată în mesajul Externelor de la Moscova, citat de RIA. Declarația Moscovei urmează șirul de atacuri lansat de PSRM și Șor la adresa lui Peter Michalko, după ce oficialul european a declarat că este îngrijorător când „persoane implicate în frauda bancară decid în ceea ce privește formarea Guvernului”.

 

ROMÂNIA NE AJUTĂ. De-i frig, de-i ploaie, de bate vântul (politic vorbind), România continuă să construiască școli și grădinițe, să susțină și să trimită ajutoare pentru Republica Moldova, absolut vitale pe aceste vremuri de urgie, constată Vitalie Vovc într-o sinteză pentru Deschide.md. Cel puțin, de această dată camioanele cu ajutoare nu au fost ascunse sub poduri și întâlnite cum se cuvine, în PMAN. Și cetățenii știu unde le-ar fi mai bine: cozile la consulatele românești nu se fac mai mici, comentează autorul. Păcat doar că această „științӑ” o aplică doar la propria cămașă, căci când ajunge vremea de a alege, dau cu oiștea-n gard permanent pentru ca mai apoi să vrea „să curețe acest Parlament de escroci, de toți cei care fură statul”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău