Vlad Țurcanu/Podul.ro: ”Curtea Constituțională le strică planurile socialiștilor” (Revista presei)
-
09 Decembrie 2020 09:35
Revista presei- 9 decembrie 2020.
”Curtea Constituțională le strică planurile socialiștilor”, scrie analistul Vlad Țurcanu, într-un editorial pentru Podul.ro. ”Decizia Curții Constituționale, de suspendare a transferării Serviciului de Informații din subordinea președintelui sub control exclusiv parlamentar, marchează un moment important în confruntarea dintre cele două tabere politice de la Chișinău. Prin natura și caracterul definitiv al hotărârii Curții, puciștii socialiști și-au văzut diluată legitimitatea juridică și politică pe care și-o revendică și pe care o folosesc într-un mod discreționar. S-a dovedit, după cum le-a transmis anterior și Uniunea Europeană, că n-au avut niciun drept să atenteze la prerogativele președintelui, care a fost votat ca să-și poată exercita funcțiile conform legilor în baza cărora a fost ales. Pro-rușii lui Dodon au dezvoltat în ultimul timp un complex nejustificat de superioritate, prevalându-se de majoritatea matematică pe care și-au asigurat-o în Parlament prin înțelegeri obscure cu două grupări implicate în frauda bancară. Deși PSRM deține ca partid doar 37 de mandate (din 101), are pretenții de partid dominant și o atitudine plină de emfază. (…) Incapabili să practice un joc politic corect, bazat pe logică și tendințe, ei vor putea fi coborâți cu picioarele pe pământ doar prin măsuri coercitive, dublate de o presiune publică și internațională permanentă”, consideră autorul.
TVR Moldova îl citează pe fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care afirmă că legea privind trecerea SIS din subordinea președinției sub control parlamentar rămâne a fi suspendată în continuare, fără sa producă vreun efect juridic, până când CCM nu se va pronunța asupra acesteia. ”Președintele ar fi trebuit să acționeze în spiritul loialității față de Constituție și în spiritul respectului pentru Curtea Constituțională și să nu promulge legea până când toate dubiile de constituționalitate nu ar fi fost eventual eliminate. Dar din păcate acesta nu este cazul lui Igor Dodon”, spune fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.
Editorialistul Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că ”Săptămâna trecută a adus două surprize neplăcute: 1) Dodon, Plahotniuc și Șor au dat la o parte supărările și divergențele, reunindu-se împotriva noului președinte, formând o majoritate parlamentară setată pe acțiuni răzbunătoare, prorusești; 2) Moscova a reacționat cu o vehemență ieșită din comun la afirmația Maiei Sandu că trupele ruse trebuie retrase de pe teritoriul Republicii Moldova, iar „pacificatorii” militari – înlocuiți cu o misiune civilă, internațională. (…) După ce a fost învinuită că nu este „constructivă” ca Dodon, că pune în pericol pacea fragilă de pe Nistru, șeful MID-ului, Serghei Lavrov, i-a aplicat „loviura de grație”, numind-o „iresponsabilă”. Precizările Maiei Sandu că retragerea se referă la trupele ruse și munițiile de la Cobasna, că Chișinăul face distincție între așa-zisul Grup Operativ de Trupe Ruse (reminiscențele Armatei 14 din perioada sovietică) și batalionul de „pacificatori”, instalat conform acordului moldo-rus din 1992, nici nu au fost luate în seamă, Moscova stabilind, cu de la sine putere, că toți militarii ruși de pe teritoriul Republicii Moldova se află în misiune pacificatoare și, prin urmare, orice aluzie la retragerea acestora ar fi „dușmănoasă”, „destructivă” și ar pune în pericol pacea de pe Nistru. (…) „Logica” Moscovei e a lupului, din fabula lui Esop: „Tulburi apa din care beau”, acuză el mielul, înainte de a-l mânca (Ești iresponsabilă, tulburi pacea pe care a instalat-o Rusia, acuză Lavrov)”, face o comparație autorul.
Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a comentat cazul anabolizantelor depistate la postul vamal Palanca, la 5 decembrie curent, în mașina corpului diplomatic al Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, menționând că dacă se va demonstra că ambasadorul Andrei Neguță dacă este implicat, atunci acesta trebuie să fie tras la răspundere conform legii, scrie Cotidianul. În cadrul unei emisiuni de la N4, Igor Dodon a declarat că nu a întrebat Procuratura dacă ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă este implicat în cazul contrabandei cu anabolizante. „Nu am vorbit cu ambasadorul. Consider că acest caz este o rușine pentru R. Moldova. El (n.r: Andrei Neguța, ambasadorul R. Moldova în Rusia) trebuie să fie retras și să răspundă conform legislației Republcii Moldova, dacă este vinovat”, a comentat Dodon.
Și tot la N4, Igor Dodon s-a arătat încrezător că va reveni la șefia Partidului Socialiștilor, în cadrul Congresului Republican preconizat pentru 30 decembrie. „Imediat ce intră noul președinte intră în funcție noi mergem la Congres. Totul este pregătit pentru 30 decembrie”, a spus Dodon, citat de Ziarul de Gardă. Întrebat dacă este sigur că va fi reales le șefia PSRM cu votul tuturor membrilor partidului, Dodon a spus că „la noi este democrație”. „Se discută și se iau decizii în mod democratic, prin votul celor delegați prezenți la Confreg. Eu cred că probabilitatea este foarte mare și la sigur voi fi ales”, a adăugat Igor Dodon.