Vlad Țurcanu: Neutralitatea și independența RM a fost și este subminată de prezența armatei rusești (Ora de vârf)

  • 08 Februarie 2017 16:20
Vlad Țurcanu: Neutralitatea și independența RM a fost și este subminată de prezența armatei rusești (Ora de vârf)

Daunele de imagine pe care le pricinuiește Igor Dodon Republicii Moldova sunt grave și se vor întinde pe mulți ani, susține fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu.

El s-a referit, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău, la declarațiile lui Igor Dodon făcute la Bruxelles privind denunțarea Acordului de Asociere la UE și neutralitate a Republicii Moldova.

Să reluăm un adevăr cu această ocazie, de care nimeni n-ar trebui să îndoiască: neutralitatea și independența RM a fost și este subminată de prezența armatei rusești pe teritoriul nostru. Pare evident că Dodon a mers în fieful UE și al Alianței Nord-Atlantice pentru a-și verbaliza tezele cu privire la diferite chestiuni de principiu, cum ar fi AA și NATO.

De exemplu, a reiterat acea idee pe care am auzit-o din gura lui Vladimir Putin la summit-ul CSI de la Minsk, în 2014, cu privire la nevoia unor negocieri trilaterale pe marginea Acordului de Liber Schimb cu UE. Dodon a spus literalmente că „a lansat propunerea de negocieri trilaterale”. N-a lansat nimic, a repetat o poziție a FR. Nu-i aparține ideea, nu este nouă, ca să nu mai spunem că nu servește în nici un fel RM. Deci, nu pentru a trata asupra intereselor vitale ale RM în calitate de președinte, ci pentru a-și promova interesele sale politice, care corespund în totalitate cu cele ale FR. El a folosit acele tribune care i s-au oferit la Bruxelles pentru a repeta ceea ce toată lumea și-așa știa: că este o porta-voce a liderului de la Kremlin. Așa îmi explic faptul că Jens Stoltenberg i-a declinat cererea de a se întâlni: șeful NATO cunoaște poziția FR față de NATO din prima sursă, nu era cazul să o mai audă și din partea unui supus al Kremlinului.

Daunele de imagine pe care le pricinuiește astăzi Igor Dodon Republicii Moldova sunt grave și se vor întinde pe mulți ani. Va mai trece ceva vreme până Europa își va șterge din memorie impresia unui oficial moldovean de prim rang care vine în inima Europei să pledeze în defavoarea țării sale. Un astfel de gest este de neconceput pentru lumea civilizată, a cărei sens este protejarea intereselor statelor lor.

Presupun că acelor forțe politice de la Chișinău care l-au creat și l-au sprijinit pe politicianul Dodon în ultimii 10 ani nu le pasă de impactul acțiunilor și declarațiilor sale asupra viitorului RM. Dar cred că acei cetățeni care l-au votat, lăsându-se manipulați de alura de politician pragmatic pe care și-a cultivat-o acesta, încep să înțeleagă ce calamități poate produce acesta de acum înainte”.

Totodată, Vlad Țurcanu a deplâns faptul că nici Parlamentul, nici Guvernul nu a luat atitudine față de declarațiile antistatale ale lui Igor Dodon.

Amintim că marți, 7 februarie, la Bruxelles, Igor Dodon a propus în cadrul unei întrevederi cu adjuncta secretarului general al NATO, Rose Gottemoeller, semnarea unui acord între NATO și Republica Moldova cu privire la recunoașterea neutralității Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău