Vlad Țurcanu: Între liderii politici de la Chișinău și partenerii internaționali s-a căscat o prăpastie (Ora de Vârf)

  • 15 Februarie 2018 18:08
Vlad Țurcanu: Între liderii politici de la Chișinău și partenerii internaționali s-a căscat o prăpastie (Ora de Vârf)

Atât timp cât autoritățile de la Chișinău rămân inflexibile privind schimbarea sistemului de vot, frauda bancară și reforma justiției, raporturile noastre cu Uniunea Europeană vor stagna, a atenționat fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu, comentând declarațiile comisarului european pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocierile pentru Extindere, Johannis Hahn, după întrevederea cu ministrul de Externe Tudor Ulianovschi.

„Ministrul de Externe a vorbit în termeni optimiști la întâlnirea sa cu comisarul Hahn pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocierile pentru Extindere, dar fața sa trăda mai curând îngrijorare decât relaxare. Din ce a comunicat presei comisarul Hahn, subiectele principale de discuție au rămas aceleași, pe cât de banale, pe atât de imposibil de urnit din loc: Codul Electoral, frauda bancară, reforma justiției. Practic, ministrului Ulianovschi i s-a transmis că atât timp cât autoritățile rămân inflexibile pe aceste teme, raporturile noastre cu UE vor rămâne la stadiul actual, de stagnare.

Ce poate face în aceste condiții diplomatul numărul 1 al Republicii Moldova, când se vede cu ochiul liber că actuala guvernare nu este dispusă să facă un pas înapoi în ceea ce privește sistemul electoral mixt, pentru că i-ar afecta șansele să se mențină la putere, nu întreprinde nimic notabil pentru a investiga frauda bancară, pentru că ar trebui să scoată la iveală detalii care ar compromite-o public, și nu dorește să reformeze sistemul de justiție, pentru că și-ar tăia craca de sub picioare”, spune analistul politic.

Vlad Țurcanu a mai subliniat că sprijinul pe care îl acordă Uniunea Europeană Republicii Moldova este destinat nu guvernării, ci cetățenilor, pentru ca aceștia să aibă o viață mai decentă și mai multe oportunități. Totodată, expertul observă că oficialii europeni nu doresc să se asocieze cu actuala guvernare, încearcă se distanțeze public de aceasta.

„Asta vorbește despre prăpastia care s-a căscat între liderii noștri politici și partenerii internaționali. Este limpede că în aceste condiții nu ne putem aștepta la evoluții în parcursul nostru european, pe fundalul unei neîncrederi cronice care s-a instalat între Chișinău și Bruxelles”, a subliniat Vlad Țurcanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău