Vlad Țurcanu | Îndepărtarea funcționarilor promovați în regimul PD din pozițiile pe care le ocupă în prezent a devenit o chestiune de principiu (Revista presei)

  • 09 Iulie 2019 09:41
Vlad Țurcanu | Îndepărtarea funcționarilor promovați în regimul PD din pozițiile pe care le ocupă în prezent a devenit o chestiune de principiu (Revista presei)

Revista presei - 9 iulie.

Atenția presei de la Chișinău este reținută de situația creată în sistemul de justiție, unde societate civilă și actuala guvernare cere demisia procurorului general, Eduard Harunjen.

Ziarul de Gardă notează într-un articol că „Se  caută „formule” pentru a-l demite pe Harunjen: Dodon anticipează ședința Parlamentului, iar Năstase ședința Consiliului Superior al Procurorilor”.

Juriștii din Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului caută „formule” privind demiterea din funcție a procuroului general Eduard Harunjen, susține vicepreședintele Legislativului Alexandr Slusari. Întrebat dacă nu s-ar admite vreo încălcare a legislație atât timp cât procurorul general se află în concediu medical, Alexandr Susari a declară că acest lucru „mai puțin contează”.

Într-un editorial pentru Ziarul Național, Nicolae Negru spune că în R. Moldova campania anti-Harunjen se intensifică și se extinde până la proporțiile unei campanii naționale. „Oricui nu-i lene cere demisia procurorului general, „ultima redută a lui Plahotniuc”. Justificată sau nu, presiunea care se pune pe Eduard Harunjen, ca să demisioneze, atinge niște limite ale firescului, ale decenței, căpătând trăsături jenante, caraghioase, e cum ai scoate un dinte problematic pe stadion, în prezența publicului”, scrie Nicolae Negru.

Cotidianul.md explică într-un articol de ce demiterea procurorului general Eduard Harunjen nu va schimba cu absolut nimic lucrurile, dacă nu va fi urmată de acțiuni. Autorul articolului se așteaptă ca pe lângă Procuratura Generală, odată cu numirea unui nou șef al acestei instituții, să fie creată o comisie de anchetă și evaluare. „Care să analizeze un dosar de activitate al fiecăruia dintre cei 660 de procurori. Să fie luată, bunăoară, activitatea lor din ultimii trei ani. Câte și ce dosare au instrumentat. Cu ce s-au soldat acele dosare, cât de corecte au fost ele și cât de profesionistă a fost abordarea asupra lor. Să fie analizată declarația de avere a fiecărui procuror și pusă în paralel cu veniturile acestuia”, consideră autorul.

În aceeași publicație Cotidianul.md, analistul politic Vlad Țurcanu vorbește despre plecările din sistem. Autorul notează că „la adăpostul unor proceduri stufoase care îi fac greu de demis, funcționarii promovați în regimul PD au pierdut simțul măsurii și pe cel al realității. Impunitatea și privilegiile care li s-au acordat de-a lungul timpului în schimbul fidelității lor i-au mutilat în asemenea hal încât au devenit contraindicați pentru serviciul public. Din cauza lor, cetățenii și-au pierdut cu totul încrederea în instituții. Îndepărtarea acestor funcționari din pozițiile pe care le ocupă în prezent a devenit o chestiune de principiu, necesară nu numai pentru ordonarea instituțiilor, dar și pentru ameliorarea atmosferei din societate.

Un alt subiect abordat de presa de la Chișinău se referă la alegerile din regiunea găgăuză. Autorul Veaceslav Creciun vorbește într-un articol pentru agenția de presă IPN despre recordul „turkmen” al Găgăuziei și se întreabă ce se întâmplă cu succesul Irinei Vlah în alegerile bașkanului.

Autorul scrie că mai mult de 91 la sută de voturi, date pentru Irina Vlah la alegeri, abundă de semnificații simbolice pentru a vorbi doar despre o victorie. „În același timp, aceasta e și o sentință emisă opoziției găgăuze și o referință cu multiple semne de întrebare acordată sistemului politic din autonomie în întregime. Beneficiarul împrejurărilor constituite este chiar conducătorul reales al regiunii”.

Autorul notează că Irina Vlah a pus mâna pe toți așii pentru a realiza reformatarea puterii pe verticală și asigurarea unui viitor politic pentru echipa sa. „Cu toate acestea, lipsa oponenților și singurătatea Irinei Vlah pe Olimpul puterii din autonomie conține anumite riscuri, atât pentru persoana în cauză, cât și pentru regiune”, potrivit autorului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău