Vlad Țurcanu | Îndărătul acestei crize politice se poate întrezări ceea ce la Chișinău a devenit de mai multă vreme un motiv de ironie și anume „mâna Moscovei” (Revista presei)
-
11 Noiembrie 2019 09:38
Revista presei - 11 noiembrie.
Ziarul Național publică dezvăluirile președintelui Comisiei securitate, apărare si ordine publică: „Dodon ar purta negocieri SECRETE cu PD". Chiril Moțpan, este convins că Guvernul Sandu va fi demis de PSRM, cu voturile unor reprezentanți ai PD. Acesta spune că Igor Dodon ar fi ajuns deja la un acord cu unii deputați de la PD pentru a forma o nouă majoritate parlamentară, cu Ion Chicu în fruntea Guvernului. De asemenea, sursa citată spune că reprezentanții acestor partide ar intenționa să preia sub control instituțiile strategice ale statului, în primul rând Aeroportul Internațional Chișinău, dar și cel de la Mărculești. Moțpan a mai adăugat că Igor Dodon este conștient că blocul „ACUM” nu își va retrage inițiativa, iar marți, 12 noiembrie, el va demite Guvernul.
Mai degrabă că Guvernul Sandu va cădea, scrie jurnalistul Valeriu Vasilică într-o analiză IPN. În cele două zile prețioase de week-end, se pare că, nu au avut loc negocieri dintre PSRM și blocul ACUM. Primul câștigător din această situație va fi Partidul Democrat. Judecând după unele afirmații din spațiul informal, nu este exclus ca democrații să aibă prilej de a fi satisfăcuți și pentru o revenire, fie și parțială, la guvernare. Va avea de câștigat, de asemenea, PSRM, care își va vedea atinse obiectivele oricărui partid de acest format, de a prelua guvernarea de unul singur, la nivel național, dar și la nivel de capitală, de exemplu. În opinia autorului, Blocul ACUM are atât de pierdut, cât și de câștigat în urmă căderii Guvernului Sandu. Are de pierdut, pentru că partidele componente vor rămâne cu imaginea de formațiuni care, aflându-se la guvernare, nu au făcut față unor așteptări foarte mari din partea unei părți importante a societății. Dar, s-ar putea ca despărțirea de PSRM și, prin afiliere, de Igor Dodon, să ofere blocului ACUM un plus de imagine, capabilă să contribuie la majorarea cotei lui de încredere, comparativ cu cea din perioada „coaliției nefirești”.
„Riscurile sunt foarte mari pentru ACUM, dar și mai mari pentru Igor Dodon”, susține jurnalistul Vitalie Călugăreanu într-un interviu pentru Europa Liberă. O cădere a Guvernului Maia Sandu în momentul acesta ar însemna câteva lucruri care lui Igor Dodon nu-i plac. În primul rând, întărirea pozițiilor Partidului Democrat. Plahotniuc nu-i va ierta lui Dodon ceea ce s-a întâmplat în luna iunie. Din punctul acesta de vedere, este în interesul lui Igor Dodon și al Partidului Socialiștilor ca acest Guvern să fie menținut pentru a putea în eventualitatea îndepărtată, cel puțin să poată profita de un act al justiției corecte în raport cu sine.”
„Îndărătul acestei crize politice se poate întrezări ceea ce la Chișinău a devenit de mai multă vreme un motiv de ironie și anume „mâna Moscovei”, scrie Vlad Țurcanu, într-un editorial pe Podul.ro. Kremlinul fie a decis să-i pună sub presiune pe cei din Blocul ACUM, fie, după ce i-a folosit, nu mai are nevoie de ei. Oricum, cei mai câștigați din această alianță împotriva firii ies rușii, care s-au infiltrat și mai profund în diverse structuri de stat, prin intermediul socialiștilor pe care îi controlează… Se așteaptă ca PSRM, pentru a rămâne la guvernare, să încropească o alianță cu Partidul Democrat, fără privilegiile pe care le-a avut înainte gruparea abandonată de Vladimir Plahotniuc. De această dată Dodon ar fi acela care ar urma să dicteze condițiile. Prima alternativă rămâne, totuși, renegocierea de către PSRM a unui acord cu Blocul ACUM, în încercarea lui Dodon de a avea mai multă influență în Guvern, scrie politicianul.