Vlad Țurcanu despre anunțul PSRM că va elabora o nouă lege privind funcționarea limbilor: Această găselniță mirosind a naftalină le este necesară în primul rând pentru a acoperi rușinoasele fapte de corupție ale liderului lor

  • 02 Februarie 2021 16:08
Vlad Țurcanu despre anunțul PSRM că va elabora o nouă lege privind funcționarea limbilor: Această găselniță mirosind a naftalină le este necesară în primul rând pentru a acoperi rușinoasele fapte de corupție ale liderului lor

Intenția deputaților Partidului Socialiștilor de a elabora o nouă lege privind funcționarea limbilor este o problemă falsă, readusă în actualitate din motive strict politice, susține comentatorul politic Vlad Țurcanu.

El a apreciat într-un interviu pentru Radio Chișinău că această acțiune, de acordare a unui statut special pentru limba rusă, este necesară pentru PSRM ca să acopere faptele de corupție ale liderului socialist. 

Potrivit expertului, prin astfel de acțiuni PSRM se plasează într-o extremă radicală, care încearcă să agite spiritele. Totodată, el observă că s-a redus  potențialul PSRM de a scoate populația la proteste:

-Am văzut și încercări de a scoate populația la proteste precum că vorbitorii de limba rusă ar fi discriminați. Ce se urmărește de fapt prin astfel de acțiuni?

Niște proteste modeste și cam acesta este potențialul PSRM, de a scoate câteva zeci de persoane la Bălți. Este o problemă inventată, una falsă, aceea a limbii ruse care ar avea probleme în R. Moldova. Observatorii avizați spun că, dimpotrivă, limba română nu și-a obținut statutul de limbă oficială în acești 30 de ani, din 1989.

După ce socialiștii și-au rupt dinții la Curtea Constituțională, acum încearcă prin asemenea anunțuri că vor vota încă o dată o asemenea lege în Parlament să iasă cu fața curată în fața electoratului lor. Prea multe teme de campanie în eventualitatea unor anticipate, socialiști nu au, iar această găselniță mirosind a naftalină cu privire la limba rusă  le este necesară în primul rând pentru a acoperi rușinoasele fapte de corupție ale liderului lor și ale celorlalți socialiști. Numai că prea multe șanse nu au deja, după decizia Curții Constituționale.

-Dar de câte ori poate fi adus în Parlament unul și același subiect, dacă legea a fost declarată neconstituțională și, mai ales, discriminatorie față de alte etnii?

Vorbind în termeni practici, orice ar inventa de data aceasta socialiști, ar trebui să nu intre în contradicție cu ce a statuat CC. Acum dacă s-ar vota în Parlament o lege similară, socialiștii ar trebui să evite orice prevedere anulată de Curtea Constituțională. De exemplu, Curtea spune chiar în debutul hotărârii sale pe marginea sesizării și aici face trimitere la o interpretare a CC din 2013, că limba de stat este limba română. Acum înțelegeți ce fel de echilibristică trebuie să facă socialiștii pentru a conta afirmația aceasta legală și elementară și anume că limba oficială a R. Moldova este limba română. Cel mai curând vor avea un text trunchiat, improvizat, pentru ca socialiștii să arate electoratului lor că nu renunță la această chestiune care a fost readusă în actualitate din motive strict politice. Pentru că în R. Moldova nu există o problemă a limbii ruse, dimpotrivă, s-a tot vorbit despre școlile în rusă care sunt în abundență, despre media de limbă rusă care prevalează asupra celei de limbă română.

Totodată, Constituția prevede și Curtea Constituțională a subliniat că statul recunoaște și protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea și la funcționarea limbii ruse și a altor limbi vorbite pe teritoriul R. Moldova

Da. Și din punct de vedere politic, socialiștii se descalifică încă o dată, pentru că se prezintă prin asemenea inițiative ca o grupare extremistă, radicală, nesocotește  realitățile din R. Moldova și încearcă să agite spiritele, să producă alte fracturi în societatea moldovenească.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău