Vlad Țurcanu: Contribuția cetățenilor la viața politică a țării nu trebuie să se limiteze doar la procesul de vot (Ora de vârf)

  • 11 Mai 2017 18:17
Vlad Țurcanu: Contribuția cetățenilor la viața politică a țării nu trebuie să se limiteze doar la procesul de vot (Ora de vârf)

Contribuția cetățenilor la viața politică a țării nu trebuie să se limiteze doar la procesul de vot, în cadrul alegerilor, a subliniat analistul politic, Vlad Țurcanu, în cadrul emisiunii ”Ora de vârf”, de la Radio Chișinău.

El a remarcat, în contextul protestelor societății civile și ale partidelor extraparlamentare față de schimbarea sistemului de vot, importanța implicării cetățenilor în procesele politice.

„Este important să înțelegem cu toții că e nevoie ca societatea să se pronunțe pe marginea unor decizii pe care le ia puterea, într-un mod civilizat bineînțeles, pentru că mai auzim și astăzi voci care spun că contribuția societății, a cetățenilor la procesele publice se limitează la participarea cetățenilor la vot, ceea ce este o gravă eroare. Trebuie să existe atitudini permanente.”

Totodată, el a opinat că, prin protestele anunțate duminică de Platforma DA, partidul lui Andrei Năstase încearcă o revenire în prim-planul politicii de la Chișinău.

„Platforma DA încearcă un reviriment, o revenire în prim-planul politicii moldovenești apelând la un instrument care a consacrat acest partid, la proteste. Ce șanse are această grupare politică să producă din nou emoție în rândul cetățenilor, așa cum a reușit în anul 2015, este greu de spus.

În ultimele luni Platforma a dat mai mult sentimentul că este în descreștere de popularitate – cel puțin asta au arătat sondajele de opinie, care situează Platforma DA la 5-6 procente, după ce avusese 12-14% poate mai mult. Andrei Năstase, a fost nevoit să o lase pe Maia Sandu în față și și-a rezervat în mod voluntar un rol secund, care i-a afectat ratingul. Dar să nu scoatem din calcul nici atacurile furibunde care s-au îndreptat către Andrei Năstase dinspre dușmanul său declarat, liderul PD Vladimir Plahotniuc. Acea denigrare nu putea rămâne fără urmări. S-a creat impresia chiar că PD ar fi reușit să extragă din interiorul Platformei anumiți membri pe care să-i întoarcă împotriva acesteia.

Așadar, Platforma a trebuit să facă față unui tir de atacuri și hărțuieli… Dar nici Platforma însăși n-a funcționat ca un mecanism bine închegat. Unii lideri ai săi au improvizat mai curând, decât să funcționeze programatic. Nici partidul n-a arătat că este pregătit să-și asume niște decizii corecte. S-a spus chiar că Platformei a greșit atunci când a insistat pe alegerile prezidențiale directe. În ce măsură va reuși să adune Platforma DA oamenii la proteste vom vedea.

Este esențial ca populația să creadă în șansele sale să fie auzite. Eu sunt sigur că R. Moldova ar avea de câștigat dacă nu s-ar lăsa adormită de politicieni. Populația are dreptul să se manifeste inclusiv în stradă, pentru că în felul acesta funcționează o democrație. Cine crede că este altfel, încearcă să îndrept R. Moldova în altă direcție decât cea a lumii civilizate, occidentale.”

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă, Știri
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău