Vlad Țurcanu: Chiar dacă nu are sprijinul majorității în Parlament, Maia Sandu se va putea bucura în mandatul pe care l-a preluat de sprijinul popular și de cel al partenerilor externi ai R. Moldova

  • 24 Decembrie 2020 14:59
Vlad Țurcanu: Chiar dacă nu are sprijinul majorității în Parlament, Maia Sandu se va putea bucura în mandatul pe care l-a preluat de sprijinul popular și de cel al partenerilor externi ai R. Moldova

Chiar dacă nu are sprijinul majorității în Parlament, Maia Sandu se va putea bucura în mandatul pe care l-a preluat de sprijinul popular și de cel al partenerilor externi ai R. Moldova, a comentat pentru Radio Chișinău, analistul politic Vlad Țurcanu.

Totodată, el a subliniat că aceasta este o ocazie importantă pentru deturnarea sistemului lăsat de Igor Dodon:

Maia Sandu are de partea ei ceea ce n-are această majoritate de tip mafiot din Parlament. Dacă e să ne uităm la detalii, și Igor Dodon, și deputații lui Ilan Șor, și cei pe care îi coordonează de la distanță Vladimir Plahotniuc sunt implicați cu toții în fraude uriașe, pe care nu le investighează procuratura, instanța îi tratează cu blândețe exagerată de foarte mulți ani. Maia Sandu are, însă, de partea ei dreptatea pe care o vor adusă la nivelul instituțiilor de stat oamenii care au votat pentru ea. Este adevărat că lucrurile acestea care nu se palpează, nu sunt înțelese de oamenii care au guvernat până acum într-un tip de politică mafiot. Dar s-ar putea ca toate aceste bombe cu efect întârziat, pe care le-a pus Igor Dodon și această majoritate toxică în ultimele săptămâni, să nu aibă o amploare așa cum își imaginează ei. Pentru că Maia Sandu, chiar dacă nu are prerogative foarte mari ca președinte, are totuși la îndemână niște instrumente prin care se poate impune. Este adevărat că, cel puțin în primul an, va încerca să echilibreze lucrurile din acest punct de vedere, sperăm să nu dureze prea mult, ca acest mandat să nu fie egal cu anii care au condus la situația catastrofală din punct de vedere politic și economic. Mă refer la cei 5-6 ani de la frauda bancară, mai bine zis de la preluarea în totalitate a puterii de către V. Plahotniuc. De acolo s-a rupt filmul. Sperăm că acest mandat al Maiei Sandu să nu fie doar de sacrificiu, dar ceva mai mult.

Dincolo de acest sprijin popular pe care se va bizui Maia Sandu, eu sper ca partenerii internaționali să contribuie la afirmarea normalității în R. Moldova, printr-un sprijin inclusiv financiar, logistic, de imagine etc.

-Igor Dodon și-a încheiat mandatul. El a plecat ieri din funcție, dar ce rămâne în urma sa?

În pofida a tot ceea ce crede Igor Dodon despre sine, se va uita foarte repede multe dintre ieșirile sale urâte pe care și le-a permis, de tot felul, și împotriva RM, și a cetățenilor săi, și ca discurs foarte puțin acceptabil pentru un șef de stat după cum s-a pretins. A fost un episod nereușit, pe care Mia Sandu îl va face uitat, cu siguranță. Așa se întâmplă când un carierist de mâna a doua, cum este Igor Dodon, ajunge printr-un concurs de împrejurări într-o asemenea funcție, cu ajutorul lui Plahotniuc.

E un prilej de reflecție pentru cetățenii R. Moldova care au permis, au acceptat ca un asemenea om să acceadă într-o funcție atât de importantă. Multe dintre ceea ce lasă Dodon în urma sa, care trebui refăcute. De exemplu, în relația cu Federația Rusă avem o problemă, pentru că I. Dodon s-a poziționat ca un subaltern în fața tutorilor săi de la Moscova, acum e nevoie de timp ca rușii să ne perceapă ca niște parteneri demni de respect.

Cât privește sistemul pe care îl lasă, acesta s-a constituit în timp, din anii 90 și după aceea Vladimir Voronin l-a modelat, desăvârșit în sensul rău al cuvântului de politicienii de tranziție Vlad Filat, Vlad Plahotniuc.

Cred că acesta este un moment în care ar trebui să ne oprim și să refacem sistemul din temelii. E o ocazie foarte bună. Foarte mult sper ca Maia Sandu să nu aibă jumătăți de măsură în această privință. Nu știu dacă asta intră în planurile ei, dacă își înțelege bine șansele sau își supra apreciază posibilitățile. Dar cred că își poate pune în valoare imaginea și tot ce reprezintă ea pentru ca să schimbe percepția publicului asupra instituțiilor și asupra sistemului în ansamblul său.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău