Vlad Țurcanu | Atunci când trage de timp, PD pregătește în taină o lovitură de grație (Revista presei)
-
02 Aprilie 2019 09:32
Revista presei - 2 aprilie 2019.
Comentatorul politic Vlad Țurcanu scrie într-un editorial pentru Cotidianul că reținerea Partidului Democrat de a face alianță cu PSRM pare să fie premeditată. „Istoria recentă ne arată că, atunci când trage de timp, PD pregătește în taină o lovitură de grație, scrie autorul, amintind că în 2013, înainte ca magistrații de la Curtea Constituțională să-i interzică lui Vladimir Filat să candideze la funcția de prim-ministru, PD i-a pretins președintelui Timofti, care urma să-l nominalizeze, că mai are nevoie de câteva zile de negocieri cu PLDM. A fost exact răstimpul în care s-a definitivat operațiunea la CC. Și acum PD ar avea în rezervă o intervenție brutală în câmpul legal. Problema Partidului Democrat este că nu poate să propună societății nimic nou, afară de o relativă stabilitate afișată, care seamănă izbitor cu o stagnare”. Pe de altă parte, în opinia editorialistului, „opoziția își folosește poziția vizibilă pe care a obținut-o la alegeri pentru a puncta, pentru a se impune în percepția publicului ca o grupare decisă să lupte, nu ca una care merge ca mielul la tăiere înainte de Paște. S-au dus vremurile în care părea îndreptățită să se victimizeze. După ce a demonstrat că știe să încaseze, trebuie să dovedească că poate fi și creativă, că are curaj să contraatace. Mai ales că războiul de uzură abia a început și încă nu i se vede sfârșitul”, scrie Vlad Țurcanu în Cotidianul.
Invitația la discuții, care a fost lansată de Blocul „ACUM” tuturor deputaților din Parlamentul R. Moldova, mai puțin celor care ar fi controlați de regimul oligarhic, pentru sprijinirea pachetului de legi de deoligarhizare a statului, este un joc politic și nu se va solda cu nimic, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. „Constituția prevede procedura de formare a unei majorități. E adevărat că fiecare partid se poate adresa altui partid cu invitații la discuții, dar când inviți doar unii deputați, atunci acest lucru poate fi catalogat ca ceva ostil”, consideră comentatorul.
Blocul ACUM cere sprijinul PSRM pentru „răsturnarea regimului Plahotniuc” și propune o variantă de compromis, titrează Adevărul, care îl citează pe vicepreședintele PAS, deputatul Mihai Popșoi. El afirmă că Blocul ACUM își „dorește debarcarea regimului oligarhic”, însă o coaliție de guvernare cu Socialiștii nu este posibilă. În acest sens, potrivit lui Popșoi, Blocul ACUM propune Partidului Socialiștilor ca aceștia să sprijine un Guvern minoritar condus de ACUM, care va avea scopul să lupte contra lui Vlad Plahotniuc. Deputatul PAS consideră că, dacă Socialiștii sunt de bună-credință, vor trebui să voteze acest Guvern minoritar, „pentru că ei au de ales fie Maia Sandu, fie Plahotniuc - prim-ministru”. Mihai Popșoi a afirmat în cadrul unui interviu pentru Adevărul Live că din discuțiile pe care liderii ACUM le-au avut cu Igor Dodon, președintele ar fi sugerat că sistemul electoral mixt a fost o eroare și totodată a dat de înțeles că nu există negocieri pentru crearea unei coaliții de guvernare dintre PDM și PSRM.
Ziarul de Gardă relevă „pentru cine au votat cetățenii ucraineni din R. Moldova la alegerile prezidențiale din Ucraina. La alegerile prezidențiale din Ucraina, care au avut loc duminică, 31 martie, cei mai mulți cetățeni ucraineni din R. Moldova și-au dat votul pentru candidatul Iuri Boiko, care a câștigat cele mai multe voturi și în Estonia. Iurii Boiko este politician ucrainean, fost viceprim-ministru al Ucrainei, și fost ministru al combustibilului și energiei din Ucraina (în trei cabinete, în 2006-2007, 2010 și 2012-2014). El este cunoscut pentru poziția sa fermă pro-rusă, susținând că unul dintre punctele-cheie ale programului său electoral ar fi „negocierile directe cu Rusia”, despre care crede că vor ajuta să pună capăt conflictului Donbas aflat în desfășurare, notează Ziarul de Gardă.
Editorialistul Petru Bogatu atenționează într-un articol pe Deschide.md că „la Tiraspol, Rusia ne pregătește o surpriză cu efect atomic, referindu-se la animația din ultimul timp a reprezentanților autoproclamatei republici nistrene în jurul Organizației Națiunilor Unite. Moscova încearcă să-și construiască tocmai la ONU un cap de pod pentru frontul transnistrean al războiului său hibrid. Practic, Putin trece de la politicile defensive de așteptare, de tergiversare a negocierilor la o strategie ofensivă. Dacă fosta metropolă nu primește o replică energică pe plan extern, dacă autoritățile de la Chișinău nu se trezesc în ceasul al unsprezecelea și nu-și mobilizează partenerii internaționali pentru a se opune acestor uneltiri, deznodământul ofensivei diplomatice a Rusiei pe frontul transnistrean poate fi dezastruos pentru Republica Moldova”.