Vlad Țurcanu: Anunțându-și vizita cu un avion militar, Rogozin încearcă să creeze un precedent periculos (Ora de Vârf)

  • 20 Iulie 2017 16:48
Vlad Țurcanu: Anunțându-și vizita cu un avion militar, Rogozin încearcă să creeze un precedent periculos (Ora de Vârf)

Venirea vicepremierului rus Dmitri Rogozin în Republica Moldova este o provocare și o încălcare a normelor diplomatice, în condițiile în care Ministerul de Externe de la Chișinău îi recomandă să se abțină de la această vizită, susține fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău.

Totodată, el atenționează că, odată cu aterizarea avioanelor militare rusești la Tiraspol, s-ar putea crea un precedent periculos, prin care Federația Rusă să-și echipeze trupele militare din această zonă:

„Venirea lui Dmitri Rogozin în aceste condiții este o provocare ordinară și o încălcare a normelor diplomatice. Am văzut o reacție din partea sa care se întreba ironic cine mi-a interzis să vin în Republi Moldova ca și cum nu ar fi recunoscut Ministerul nostru de Externe, care i-a expediat o notă în acest sens descriind și motivele din care nu ar fi binevenit în Republica Moldova. Totuși, el a insistat că se va întâlni cu Igor Dodon și cu Vadim Krasnoselski la Tiraspol.

Dacă s-ar întâmpla ca un avion rusesc din cele două militare să aterizeze și pe aeroportul din Tiraspol, aeroport pe care rușii l-au modernizat în ultimii ani, în pofida protestelor Chișinăului, atunci în felul acesta s-ar crea un precedent extrem de periculos pentru echilibrul din regiunea transnistreană. Pentru că Federația Rusă ar putea încerca să folosească în continuare acest aeroport pentru a-și echipa trupele militare pe care le are în regiune. Nu poate acum prin Ucraina să aducă tancuri sau prin intermediul Aeroportului din Chișinău. Ce putem ști despre ce este în acel avion militar care urma să aterizeze la Tiraspol? Orice. Și dacă acest lucru se va repeta, atunci e clar ce ne așteaptă. S-ar putea materializa dorința și insistența Federației Ruse de a-și moderniza trupele militare și echipamentul pe care îl are în regiunea transnistreană”.

De asemenea, Vlad Țurcanu susține că vă venirea lui Dmitrii Rogozin la Chișinău, unde se va întâlni cu Igor Dodon, este consecința jocurilor politice iresponsabile care au permis instalarea la Președinție a unui politician prorus, iar actuala guvernare trebuie să-și asume această consecință.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău