Vlad Țurcanu: „Sunt destule dovezi indirecte că Dodon și oamenii săi își coordonează agenda cu partenerii lor ruși, fără a ține cont de interesele R. Moldovei ” (Revista presei)

  • 17 Decembrie 2019 09:28
Vlad Țurcanu: „Sunt destule dovezi indirecte că Dodon și oamenii săi își coordonează agenda cu partenerii lor ruși, fără a ține cont de interesele R. Moldovei ” (Revista presei)

Revista presei din 17 decembrie 2019

Vladimir Plahotniuc a controlat Procuratura Generală prin intermediul PCCOCS și Procuraturii Anticorupție, susține noul șef al instituției, Alexandr Stoianoglo, citat de Cotidianul.  Stoianoglo a declarat luni, în cadrul unei emisiuni de la TV8, că cele două procuraturi în activitatea lor nu s-au condus de rigorile legii, nu s-au ocupat de respectarea intereselor cetățenilor și au distrus companii și afacerile oamenilor. Întrebat cine au fost oamenii prin intermediul cărora Vladimir Plahotniuc a deținut controlul asupra Procuraturii Generale, Stoianoglo i-a numit pe șefii celor două procuraturi: Nicolae Chitoroagă și Viorel Morari, scrie Cotidianul.

Și Ziarul Național reține declarația procurorul general, Alexandru Stoianoglo, care îl acuză pe șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, de încercare de a-și subordona PCCOCS și Procuratura Generală. Potrivit lui Stoianoglo, după demisia lui Eduard Harunjen, Morari a făcut tot posibilul pentru a-l demite pe șeful PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, iar apoi a încercat să influențeze rezultatele concursului cu privire la alegerea procurorului general. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiunii de la TV8. Stoianoglo a declarat că toate acțiunile lui Viorel Morari din ultima perioadă au fost intreprinse deoarece ar fi beneficiat de un "spate politic" . Mai mult ca atât, Stoianoglo a spus că Morari a dorit să influențeze și alegerea procurorului general. Morari ar fi preferat o persoană din cadrul „societății civile”, care s-ar fi ocupat doar de probleme de management, iar influența și puterea i-ar fi revenit lui.

 „Recunoașterea neutralității” promovată de ministrul Ciocoi ne aruncă în brațele Rusiei, titrează Deschide.md. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, vorbește despre nevoia obținerii neutralității Republicii Moldova recunoscute internațional nu ca un diplomat preocupat de securitatea și interesele naționale ale țării noastre, ci ca o portavoce a intereselor geopolitice ale Rusiei în R. Moldova, atenționează expertul în politică externă Victor Chirilă, care  comentează noua abordare pentru politica externă anunțată de ministrul Ciocoi.    „Domnul Ciocoi din nou trișează. El știe foarte bine că, în viziunea Moscovei, recunoașterea internațională a statului de neutralitate permanentă a R. Moldova, odată realizată, ar urma să facă parte din soluția politică finală a conflictului transnistrean, pe care Rusia pretinde să o garanteze. În acest fel, Rusia va deveni oficial garantul și protectorul acestui statut și va folosi neapărat acest nou instrument de dominație în raport cu noi, mai ales atunci când Chișinăul ar opta pentru o integrare politică mult mai aprofundată cu UE”, a declarat Victor Chirilă pentru DESCHIDE.MD. Potrivit fostului președinte APE această mișcare va pune cruce pe integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană.

Extinderea continuă a influenței rusești în Republica Moldova, până în cele mai întunecate galerii ale puterii, poate reprezenta un semnal de mobilizare pentru forțele politice care nu acceptă un statut de colonie pentru teritoriul dintre Nistru și Prut, scrie Vlad Țurcanu, într-un editorial pentru Podul.ro. Sunt destule dovezi indirecte că Dodon și oamenii săi își coordonează agenda cu partenerii lor ruși, fără a ține cont de interesele statului pe care îl conduc. Discursurile miniștrilor de la Apărare și Externe, de exemplu, au început să semene îngrijorător cu retorica diplomatică a Kremlinului. Pare, după această logică, o chestiune de timp până când Moscova va prelua controlul de facto, prin interpuși, asupra unor structuri de stat moldovenești, după modelul celor belaruse, despre care se spune că ar fi înțesate de agenți ai FSB. Este posibil că gruparea lui Dodon nici nu este pe deplin conștientă de prețul pe care riscă să-l plătească pentru sprijinul primit de la Moscova și nu realizează în totalitate pericolul la care supune în felul acesta sistemul de stat, prin implicarea în activitatea acestuia a unor cai troieni. Cu atât mai importantă este, în aceste condiții, unitatea opoziției politice și a societății civile în fața tăvălugului socialist. Ca un prim pas în acest sens ar fi crearea unui centru unic de comandă al opoziției și a unei strategii coordonate între toate partidele proeuropene, consideră președintele Partidului Popular Român, Vlad Țurcanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie puternică
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău