Vlad Pohilă: Să vorbești în limba română sau să scrii cu grafie latină era un act de curaj în perioada Uniunii Sovietice (Interviu)

  • 31 August 2018 10:59
0%
00:00:00
00:00:00

În 1989, a ținut cursuri de ortografie a limbii române pentru profesorii din diferite sate și orașe ale Republicii, precum și din nordul Bucovinei. În același an a participat la editarea primei reviste cu grafie latină, ”Glasul”, și a scos de sub tipar cartea „Să citim, să scriem cu litere latine”, care a servit drept îndrumar pentru mii de elevi și studenți, copii și adulți.

Este vorba despre scriitorul și publicistul Vlad Pohilă, care a vorbit în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău, despre faptul că să vorbești în limba română sau să scrii cu grafie latină era un act de curaj în perioada Uniunii Sovietice. Vlad Pohilă își mai amintește despre cum a putut fi înșelată vigilența cenzurii în perioada sovietică, astfel încât au reușit să apară câteva cărți ”scandaloase” pentru acea perioadă. 

Publicistul a mai vorbit despre dominația limbii ruse care, în opinia lui, continuă și până în prezent din perioada sovietică, prin intermediu a numeroase posturi de radio și televiziune.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:1,03 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău