Vlad Plahotniuc vrea să mobilizeze forțe politice împotriva partidului de guvernare, opinie

  • 29 Octombrie 2022 10:46
Vlad Plahotniuc vrea să mobilizeze forțe politice împotriva partidului de guvernare, opinie

Vlad Plahontiuc ar putea avea înțelegeri cu factori de decizie de la Kremlin pentru a deturna vectorul european al Republicii Moldova, întrucât acesta este deranjat de apropierea țării de Uniunea Europeană. Este opinia comentatorului politic Ion Tăbârță, după ce ieri oligarhul fugar Vlad Plahotniuc a anunțat că revine în politica moldovenească. În același timp, reprezentanții guvernării se arată convinși că sancțiunile aplicate de SUA fostului lider PDM, reprezintă un mesaj foarte clar în privința gravității ilegalităților comise de Plahotniuc, notează IPN.

Ieri, fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, prin intermediului unui interviu acordat unui portal din Republica Moldova, a anunțat că revine în politică întrucât își dorește să-și finalizeze proiectele demarate pe perioada guvernării PDM și să salveze țara de criză.

„Credeam că Plahotniuc va apărea cu prompterul în vizuina lui din Cipru de Nord, că știe toată lumea unde este. Este un text sofisticat pe care sigur nu l-a scris Plahotniuc, dar aș fi vrut să-l văd la propriu. Cei care au furat își caută refugiu în politică și se agață de valorile democrației ca să se apere de justiție. El anunță că vrea să fie un fel de salvator al țării, acum două zile și Șor spunea că vrea să ne salveze. Implicându-se în politică ei încearcă să scape de justiție. Asta este logica penalilor fugari. Dar faptul că cineva publică pe un portal ceva încă nu înseamnă că el chiar revine”, a spus comentatorul politic Ilian Cașu în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

Comentatorul politic Ion Tăbârță nu exclude faptul că Vlad Plahotniuc ar fi pactizat cu Rusia punând la cale discreditarea partidului de guvernare PAS, încercând să împiedice apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

„Știind caracterul lui Vlad Plahotniuc, la sigur, în toată această perioadă a influențat sau a încercat să influențeze mersul lucrurilor în Republica Moldova. El este deranjat de tentativele actualei guvernări de a schimba lucrurile, este deranjat de apropierea de Uniunea Europeană și nu este exclus că are înțelegeri neformale cu factori de decizie de la Kremlin. Este clar că și Partidul Șor își coordonează acțiunile cu factori de decizie din Rusia, iar față de Republica Moldova puzzle-ul este mult mai larg, fiecare având rolul său. Vlad Plahotniuc transmite mesaje pentru persoanele nostalgice după perioada când a guvernat țara, el vrea să mobilizeze forțe politice împotriva actualului partid de guvernare”, a spus comentatorul politic, Ion Tăbârță.

„Ceea ce a rămas după guvernările precedente este o povară grea pentru țara noastră și această povară acum se developează în cadrul crizelor cu care ne confruntăm, energetică, război. Respectiv, orice mostră din trecut este o provocare și pentru guvernare. Îi așteptăm pe toți cei care au încălcat legea să vină în fața justiției. Sancțiunile SUA reprezintă un mesaj foarte clar. Dacă ne uităm la experiența sancțiunile precedente față de persoanele care au nimerit în lista respectivă, au fost urmări grave. Lor li se blochează conturile, și acesta este un semnal pentru justiția din orice țară, pentru că SUA nu emit astfel de declarații de dragul declarațiilor sau pentru a susține o guvernare”, a spus deputatul PAS, Vitalii Gavrouc.

În interviul acordat, Vlad Plahotniuc a menționat că „perioada de indulgență oferită guvernărilor anti-Plahotniuc s-a încheiat”. Potrivit oligarhului, acum este momentul să organizeze din nou o echipă politică, să revină la putere și să demonstreze cum trebuie de condus o țară pe timp de crize.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău