Vlad Plahotniuc o ține morțiș: vot mixt și basta (Revista presei)

  • 23 Iunie 2017 10:05
Vlad Plahotniuc o ține morțiș: vot mixt și basta (Revista presei)

Revista presei din 23 iunie 2017

Petru Grozavu remacă în editorialul său din Ziarul de Gardă că Plahotniuc nu se dă bătut. Zilele trecute, s-a luat de piept și cu Comisia de la Veneția. O ține morțiș: vot mixt și basta. Autorul scrie că apreciază această calitate a sa de mare „bătăuș politic” și i-ar purta tot respectul, dacă ar ști că se bate nu doar pentru sine. Sau pentru sine și pentru Dodon. Cu părere de rău, în cei 7 ani de când și-a făcut loc în politica mare, Vlad Plahotniuc nu s-a îngrijit de nimeni și de nimic decât de sine și de clanul pe care-l stăpânește. Au monopolizat Justiția, Procuratura, Internele, SIS-ul, Armata, Băncile, Vama, orice este instrument de presiune și tot ce miroase a bani. „R. Moldova, stat captiv” și „Vrem Moldova înapoi” nu s-a strigat la Chișinău sub niciun regim de guvernare de până acum. Publicistul se întreabă dacă va merge PD vabank? Posibil. Dar asta va arunca R. Moldova „în aer”, în chiar ziua alegerilor sau în primele după alegeri. Așa cum s-a întâmplat și de 7 Aprilie 2009. Numai că de data asta, rezonanța „exploziei” ar putea fi alta, ținând cont de situația din Ucraina.

Ziarul de Gardă mai publică astăzi un interviu cu fostul președinte al CC Alexandru Tănase. Acesta ajunge la concluzia că : „Am ajuns, după 20 de ani, într-un stat democratic fără democrație funcțională”.

Analistul Dionis Cenușă remarcă pe pagina sa de Facebook că Plahotniuc este președintele PDM și fostul Coordonator al coalitiei de guvernare PDM-PL, care nu mai există. Astfel, nefiind ales în vreo funcție publică, Plahotniuc arată deschis că el este a treia putere în stat și cea superioară, în paralel cu cea a Guvernului și Parlamentului. Este notabil faptul ca Plahotniuc nu are nicio frică de a se poziționa în centru chiar si la Bruxelles, arătând de fapt cine conduce cu R.Moldova. Este evident ca Plahotniuc a mers la Bruxelles pentru a-și umaniza imaginea, extrem de negativă pe care o are în capitala UE. Astfel, democrații vor sa vanda mai usor votul mixt, este de părere Dionis Cenușă.

Fostul premier Ion Sturza se întreabă dacă noi moldovenii suntem proști sau ticăloși? Acesta se arată nedumerit de ce Șor care a furat miliardele este pus în libertate, iar primarul Capitalei în arest.

“Adică, Shor, hoțul de miliarde in libertate și Chirtoacă, spuneti cum vreți, în arest( fie si la domiciliu )?! Mai moldoveni, noi suntem proști sau ticăloși ? Sau și una și alta? Doar o facem cu mâna noastră ! Și de "ai noștri "... 

Pavel Păduraru scrie în Timpul despre lecția pentru R. Moldova a Laurei Codruța Kovesi. Autorul face referire la niște înregistrări ale șefei DNA în care Ea le spune procurorilor că ar vrea ca aceștia să intenteze vreo trei-patru dosare importante, care să vizeze persoane sus-puse, inclusiv miniștri. „Dacă ei simt că nu mai avem curaj, o să se urce cu picioarele pe noi”, motivează Kovesi. Atenție, însă, ea nu pronunță nume de oameni sau de partide! Și aici, dacă ne întoarcem iarăși la oile noastre, nu putem să nu ne întrebăm: când s-a văzut ca șefii CNA sau ai procuraturii să viseze la niște dosare contra vreunui ministru, dacă acesta nu a supărat partidul (omul) și dacă nu cunosc exact numele victimei? Astfel, devine certă diferența vădită dintre independența DNA și dependența CNA.

Cât CHELTUIEȘTE lunar un cetățean al R. Moldova s-a interest Ziarul Național. Cele mai importante surse de venit ale cetățenilor R. Moldova rămân salariile, prestațiile sociale și banii pe care îi primesc de la rudele aflate peste hotare, iar cele mai importante cheltuieli țin de alimentație și întreținere. Cea mai mare parte a banilor este cheltuită pentru alimentație – 44,1%, urmată de întreținerea locuinței - 18,7%, îmbrăcăminte și încălțăminte – 9,7%, pentru serviciile de sănătate – 6,3%, comunicații - 4,6%, dotarea locuinței – 3,8%, transport – 3,5%, învățământ – 0,7%. Datele statistice arată că, în medie pe lună, un moldovean a cheltuit, în primul trimestru al anului curent, suma de 2 134,5 lei, mai mult cu peste 5% decât în perioada similară a anului trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău