Vlad Plahotniuc anunță reorientarea PD de la direcția pro-europeană, la direcția Pro-Moldova (Revista presei)

  • 17 Septembrie 2018 09:48
Vlad Plahotniuc anunță reorientarea PD de la direcția pro-europeană, la direcția Pro-Moldova (Revista presei)

Declarațiile liderului PD, Vlad Plahotniuc, privind reorientarea formațiunii de la direcția declarată pro-europeană, la direcția Pro-Moldova ar fi o reacție la criticile dure venite în ultima perioadă din parte Uniunii Europene, scrie Alex Cozer în Cotidianul.

Pasul vine la două luni după ce, supărat foc pe decizia UE de anula asistența financiară pentru Republica Moldova, Plahotniuc a spus clar că pe el nu-l mai interesează ce spune Bruxelles-ul, opinează autorul.

”Pentru el „proiectul european” a fost ofertant atâta timp cât contribuabilul european vira aici sute de milioane de euro pe care să-i „gestioneze” după bunul său plac, dar, poate chiar mai important, să-i ofere legitimitatea de care avea nevoie”, notează Cotidianul.

Autorul mai observă că la nici 24 de ore de la anunțul lui Plahotniuc, Ilan Shor, la o adunare electorală, practic a repetat același text, doar că în limba rusă.

”În aceste condiții, devine tot mai clar că Plahotniuc pregătește terenul pentru o alianță post-electorală cu Dodon și Shor”, conchide editorialistul de la Cotidianul. 

Și Agenția IPN amintește într-o analiză că Partidul Democrat din Moldova (PDM) a convocat, la 14 septembrie 2018, Consiliul Politic Național. Primul lucru pe care PDM urmează să-l realizeze imediat este remanierea componenței Guvernului, după o analiză detaliată a situației. Al doilea obiectiv major este poziționarea mult mai clară pe scena politică în ajunul parlamentarelor. 

Astfel, Vlad Plahotniuc a anunțat că formațiunea sa se va defini ca un partid pro-Moldova, un partid care acționează pentru toți moldovenii, cu o agendă care să aibă principalele puncte problemele oamenilor. ”Acum, după acesta clarificare a repoziționării PDM, este momentul să ne întrebăm – dar ce e nou în declarațiile liderului PDM? Un prim răspuns imediat la această întrebare este – NIMIC! Într-adevăr, la congresul al VIII-a al PDM din 24 decembrie 2016,  imediat după alegerea sa în funcția de președinte al formațiuni, Vlad Plahotniuc a ținut un discurs asemănător, observă analiștii IPN. 

”Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, deși ne anunță că are abordări inovatorii,  se inspiră, de fapt, din tezele foarte învechite ale formațiunii sale, de pe timpurile lui Dumitru Diacov și Marian Lupu. În plus, recurge la împrumuturi din tezele moldoveniste ale PSRM. Dar cel mai curios lucru se produce atunci când, de fapt, ne anunță că pune batista pe țambal. Întrebarea este – oare nu era mai bine să fi pus batista pe țambal atunci când relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană erau excelente? Doar este evident că moldovenismul anunțat de liderul PDM-ului este resuscitat după înrăutățirea dramatică a relațiilor cu UE”, notează IPN. 

În același context, al declarațiilor liderului PD, care a mai anunțat vineri și despre eventuale remanieri guvernamentale, Ministrul Agriculturii, Liviu Volconovici admite că numele său s-au putea regăsi în lista celor ce ar putea fi demiși

„Nu știu dacă discuțiile care au avut loc la consiliul politic m-au vizat, dar eu sunt pregătit pentru orice întorsătură de situație. Până al urmă, un mandat de ministru se sprijină pe două principii: profesionalism și încrederea politică - care de altfel - este echivalentă cu încrederea primului-ministru”, a declarat Liviu Volconovici pentru portalual Deschide. Ministrul Agriculturii a mai spus că este gata să-și prezinte demisia dacă, în urma discuțiilor cu cei care au participat la ședința PDM, se va confirma că numele său a fost pronunțat acolo, mai notează Deschide. 

Și, portalul Tribuna subliniază că diaspora reprezintă un factor electoral important și în alegerile parlamentare din data de 24 februarie 2019 poate juca un rol decisiv. Portalul remarcă faptul că diaspora ar avea trei opțiuni la dispoziție.

Prima opțiune a diasporei este să se conformeze cu regulile ce i-au fost stabilite de către autoritățile responsabile de la Chișinău, adică să accepte ideea că rolul ce i-a fost rezervat e mai puțin important decât cel al alegătorilor din țară, deoarece vor alege doar patru deputați în circumscripțiile uninominale, pe când cei din RM (inclusiv din regiunea transnistreană) – 47. 

Opțiunea doi – cei din diasporă își exercită dreptul de vot în condițiile descrise mai sus, dar încearcă să influențeze alegerile din alt punct de vedere – își mobilizează familiile, rudele, prietenii, cunoscuții rămași acasă, explicându-le cât de important e acest scrutin și care e miza lui pentru Republica Moldova. 

Opțiunea trei – în ajunul alegerilor, cetățenii RM din diasporă revin acasă și participă masiv atât la alegerea deputaților pe liste de partid, cât și la alegerea deputaților în circumscripții, mai subliniază Tribuna.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,4 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău