Opinii | Vizita Maiei Sandu la București este una simbolică, dar și cu mult conținut practic

  • 22 Noiembrie 2021 13:34
Opinii | Vizita Maiei Sandu la București este una simbolică, dar și cu mult conținut practic

Vizita președintei Republicii Moldova la București, Maia Sandu, este una simbolică, dar și cu mult conținut practic, în opinia unor analiști politici. Delegația Chișinău care se va afla în România va discuta mâine cu autoritățile de la București probleme actuale, transmite Radio Chișinău.

Președinta Maia Sandu, împreună cu o delegație a Republicii Moldova, efectuează marți o vizită oficială la București la invitația președintelui României Klaus Iohannis. Vizita are loc în contextul celebrării în acest an a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale. Analistul politic, Iulian Chifu, observă că aceasta este prima vizită oficială a Maiei Sandu în calitate de șef de stat în România și vorbește despre unele așteptări care există la București de la această deplasare.

„Este o vizită oficială clasică, cu toate elementele. Că tot mai bârfeau neprietenii asupra faptului că n-a existat o vizită oficială în România, când e cunoscut că vizitele neoficiale au fost multiple, la nivelul ministrului de externe, dar chiar și la nivelul președintelui de câteva ori. Așteptările sunt cunoscute. Există un anumit tip de presiune din partea alegătorilor pentru că multe dintre fondurile care au fost virate către Republica Moldova fac parte din taxele contribuabilului român”.

Editorialistul Nicolae Negru remarcă ajutorul României oferit în toate momentele complicate prin care a trecut Republica Moldova. În opinia acestuia, vor fi discutate proiecte culturale, educaționale și ar trebui abordată problema dependenței energetice fatale față de Gazprom.

Acești 30 de ani care s-au împlinit de la stabilirea relațiilor diplomatice sau mai bine zis de atunci când a fost recunoscută de fapt Republica Moldova de către România, trebuie în sfârșit Chișinăul și București și să vadă ce e de făcut mai departe. Pentru că de sine stătător, Republica Moldova a demonstrat în acești 30 de ani nu se prea descurcă. Deci, ce facem? Insistăm pe această cale a independenței sau poate ne gândim la niște proiecte concrete de apropiere și poate într-un viitor să ajungem să eliminăm aceste consecințe ale  pactului Ribbentrop-Molotov”.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale de la București, consultările politice dintre Klaus Iohannis și Maia Sandu vor consolida cooperarea bilaterală excelentă și substanțială la nivel politic, economic și sectorial. Aceste consultări vor stimula avansarea proiectelor comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educație sau societate informațională, cu accent pe proiectele menite să conecteze Chișinăul cu spațiul Uniunii Europene, prin intermediul României, și să aducă beneficii reale și concrete tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău