Vizita lui John Kerry, o resetare a relațiilor dintre Republica Moldova și Statele Unite

  • 04 Decembrie 2013 14:26
Vizita lui John Kerry, o resetare a relațiilor dintre Republica Moldova și Statele Unite

Avionul secretarului de stat american, John Kerry, va ateriza în Republica Moldova în această după amiază, în jurul orei 15.30.

Avionul secretarului american de stat, John Kerry, va ateriza în Republica Moldova în această după amiază, în jurul orei 15.30. Oficialul va fi întâmpinat de către ministrul Afacerilor Externe, Natalia Gherman, după care delegația merge la Reședința de Stat, unde John Kerry va avea întrevederi cu președintele, Nicolae Timofti, transmite IPN.

Oficialul american se va întâlni și cu premierul Iurie Leancă și cu președintele Parlamentului, Igor Corman. La întâlnire vor participa și vicepreședinții parlamentului, precum și liderii Coaliției Pro-Europene. Ulterior, oficialul american va merge la Cricova, unde se va întâlni cu vinificatori moldoveni.

Vizita în Republica Moldova a secretarului de stat american, John Kerry are o semnificație simbolică puternică și trebuie privită în contextul parafării, la Vilnius, a Acordului de Asociere și la Uniunea Europeană, dar și a refuzului Ucrainei de a semna acest document, crede analistul Ion Tăbârță.

Este un mesaj de susținere a parcursului european al Chișinăului din partea Statelor Unite, consideră și publicistul Nicolae Negru.

Această vizită este importantă pentru resetarea relațiilor dintre Republica Moldova și Statele Unite, este de părere Victoria Bucătaru, director de programe la Asociația pentru Politică Externă. John Kerry vine să încurajeze și continuarea reformelor inițiate de autoritățile moldovenești, afirmă Victoria Bucătaru.

Inițial John Kerry programase să meargă și la Kiev, însă și-a anulat vizita după ce autoritățile ucrainene au suspendat semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Aceasta este a doua vizită a unui secretar de stat american după cea a lui James Baker, în 1992. În martie 2011, Republica Moldova a mai fost vizitată de vicepreședintele american, Joe Biden.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:1,03 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău