Vitalie Vovc: Inițiativa socialiștilor de a dota Găgăuzia cu CEC-ul lor de buzunar este extrem de periculoasă pentru „statalitatea” R. Moldova. Nu exclud nici faptul că povestea cu limba să fie o „fumigenă” pentru a o astupa pe aceasta” (Revista presei)

  • 07 Februarie 2021 12:15
Vitalie Vovc: Inițiativa socialiștilor de a dota Găgăuzia cu CEC-ul lor de buzunar este extrem de periculoasă pentru „statalitatea” R. Moldova. Nu exclud nici faptul că povestea cu limba să fie o „fumigenă” pentru a o astupa pe aceasta” (Revista presei)

Revista din 7 februarie 2021.

O afacere politică tipic moldovenească. Guvernul Gavriliță: născut ca să pice, comentează analistul politic Vlad Țurcanu într-un editorial pentru Podul.ro. Premierul desemnat, Natalia Gavriliță, trebuie să pice nu o singură dată, ci de două ori, ca să ajute astfel la întrunirea condițiilor legale ce i-ar permite Maiei Sandu să dizolve Parlamentul. Există și o altă posibilitate, ca după un prim eventual eșec al Nataliei Gavriliță de a obține voturile necesare formării unui Guvern, majoritatea anti-europeană din Parlament, ale cărei componente s-au ferit până în prezent să-și formalizeze relațiile, să decidă să se oficializeze, pentru a putea astfel să-i impună Maiei Sandu o candidatură proprie la funcția de prim-ministru. Aceasta ar însemna, însă, ca actuala majoritate parlamentară, din care mai fac parte oameni ai lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc (figuranți principali în dosarul fraudei bancare din 2014), să se lanseze într-o confruntare la scenă deschisă cu Maia Sandu, beneficiară a unui sprijin popular solid, care o legitimează politic și îi conferă un puternic avans moral. În fața acestei realități politice evidente, inamicii Maiei Sandu ar putea prefera, totuși, un război de gherilă împotriva ei, prin care să o submineze și să-i erodeze imaginea mai degrabă decât prin metode frontale, care până acum i-au descalificat în ochii electoratului. De aceea ei vor încerca, probabil, să genereze și să întrețină în societate o atmosferă de haos, pe care să o speculeze politic, așa cum au procedat la sfârșitul anului trecut, când au votat pe bandă rulantă o serie de legi controversate… Oamenii lui Dodon incită în aceste zile minoritățile naționale din Republica Moldova să susțină ridicarea limbii ruse la rang de limbă oficială, implicând în această acțiune o organizație de profil guvernamentală, Agenția Relații Interetnice. Devine limpede că legea respectivă a fost concepută de socialiști ca muniție politică pe termen lung, ea fiind întrebuințată ca atare chiar și după ce a fost declarată neconstituțională”, comentează Vlad Țurcanu.

 

Într-o sinteză a evenimentelor din această săptămână pentru Deschide.md, Vitalie Vovc atrage atenția la „o altă epopee, care se derulează în paralel. Este extrem de periculoasă pentru „statalitatea” Republicii Moldova. Mă refer la inițiativa socialiștilor de a dota Găgăuzia cu CEC-ul lor de buzunar, ceea ce îmi pare inadmisibil. Nu exclud nici faptul că povestea cu limba să fie o „fumigenă” pentru a o astupa pe aceasta”, scrie autorul.

 

Referindu-se la GUVERNUL GAVRILIȚĂ, el observă că „în pofida declarațiilor multiple și a neterminatelor discuții despre alegeri anticipate, nu-i exclus să ne pomenim cu un guvern ales. Sunt suficiente persoane în parlament care nu au niciun interes să-și depună mandatul înainte de termen, pe de o parte, iar pe de alta – noile alegeri, dacă e să credem sondajele, nu vor modifica substanțial numărul mandatelor partidelor parlamentare care vor fi realese. Atunci când e nevoie politicienii noștri știu foarte bine să se înțeleagă”.

 

În politica Moldovei, și dreapta, și stânga mai au mult până să se regăsească”, opinează Dorin Dușciac, vicepreședinte al Partidului Unității Naționale, într-un interviu pentru Europa Liberă. În ultimul timp asistăm la anumite procese care în mod inevitabil ridică anumite semne de întrebare, fiindcă nu există o claritate în privința viitorului apropiat care ne așteaptă și asta dă dovadă de faptul că avem totuși o clasă politică nu tocmai bine pregătită din toate punctele de vedere… În politica Republicii Moldova anunțurile deseori nu corespund cu acțiunile care urmează. Chiar dacă declarativ aceste alegeri parlamentare anticipate sunt dorite practic de toate partidele din parlament, sunt și forțe care au tot interesul ca anticipatele să se întâmple cât mai târziu posibil.”

Calea Ferată și drumul spre dezastru” – o investigație de pe Jurnal.md. Calea Ferată din Republica Moldova se află într-o situație dezastruoasă, marcată de incertitudine și haos. Muncitorii nu și-au primit salariile pentru trei luni, datoriile întreprinderii au ajuns la aproape 460 de milioane de lei. Curtea de Conturi a găsit delapidări de milioane și sesizează Procuratura Anticorupție. Activitatea instituției în perioada 2010-2020 este acum examinată de o comisie specială, creată de Parlament…

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău