Vitalie Ciobanu: Panglica bicoloră negru – oranj „Sfântul Gheorghe”, este un cuțit în spate înfipt actualei guvernări și obiectivului nostru de integrare europeană

  • 13 Aprilie 2023 15:31
0%
00:00:00
00:00:00

Decizia Curții Constituțional de a admite parțial sesizările deputaților din opoziție referitoare la legea adoptată anul trecut prin care au fost interzise simbolurile agresiunii ruse asupra Ucrainei, literele „V” și „Z”, precum și panglica bicoloră negru – oranj „Sfântul Gheorghe”, este un cuțit în spate înfipt actualei guvernări și obiectivului nostru de integrare europeană, consideră scriitorul și publicistul Vitalie Ciobanu.

Este o decizie fără niciun fel de justificare și oricâte argumente ar aduce președinta Curții Constituționale Domnica Manole, nu rămâne nimic în picioare”, a afirmat Vitalie Ciobanu într-un interviu pentru Radio Chișinău.

Vitalie Ciobanu a subliniat că interdicția decretată asupra vehiculării acestor însemne  - panglica Sf Gheorghe și literele Z și V, a fost formulată într-un context concret, în contextul agresiunii barbare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe tancurile rusești, pe caschetele soldaților ruși invadatori sunt imprimate aceste simboluri. Aceste simboluri eu devenit stindardul crimei. Noi nu putem avea o atitudine ambiguă în privința lor. Pe urmă cum vei putea demonstra că un cetățean care și-a agățat panglica asta bicoloră la butonieră, propagă războiul sau nu-l propagă. Sigur că el în fața polițiștilor el va spune că e un act de memorie  pentru bunicul meu..Sigur că el nu va zice că e de partea lui Putin. Deci este aberantă această argumentație a Curții Constituționale, a declarat Vitalie Ciobanu.

 Publicistul a remarcat faptul că  nu a existat opinie separată între judecătorii Curții pe acest subiect.

Toți au votat pentru practic legalizarea acestor însemne. Cum apare acest gest al nostru, al Republicii Moldova,  în ochii ucrainienilor?, în ochii țărilor baltice, în ochii celorlalți parteneri europeni, occidentali pe care ne bazăm și de la care așteptăm să fim sprijiniți, să fim apărați de o eventuală invazie rusească?”, s-a întrebat Vitalie Ciobanu.

Deputatul socialist, Adrian Lebedinschi a venit astăzi, 13 aprilie, la ședința Parlamentului cu panglica negru-oranj prinsă în piept. Acesta, alături de colegul său de partid Grigore Novac, în cadrul unui briefing a îndemnat cetățenii să iasă în număr mare pe 9 mai cu panglica bicoloră în piept, deoarece nu mai riscă să fie amendați, asta după ce pe 11 aprilie, Curtea Constituțională a decis că acest simbol poate fi purtat deschis atâta timp cât nu promovează agresiunea militară rusă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău