Vitalie Ciobanu: E o eroare să considerăm Federația Rusă un partener de dialog onest. Politica Moscovei e o vrăjeală (Revista presei)

  • 16 Septembrie 2019 09:30
Vitalie Ciobanu: E o eroare să considerăm Federația Rusă un partener de dialog onest. Politica Moscovei e o vrăjeală (Revista presei)

”Copil decedat într-un sistem în comă”, își intitulează Ziarul de Gardă, o relatare despre cazul unui copil de 8 ani care a fost internat la Spitalul Raional din Rezina, la 11 februarie, având acuze de vomă, cefalee, slăbiciune generală. La 12 februarie, pacienta a decedat.

”Cazul a reamintit opiniei publice despre lacunele din sistemul de sănătate din R. Moldova, dar și despre imperfecțiunea legislației”, notează publicația. ”În sistemul de sănătate din R. Moldova persistă un șir de carențe care cauzează decesul pacienților pe patul de spital. Lipsa de comunicare dintre medic și pacient, insuficiența resurselor tehnice în instituțiile medicale și lipsa de specialiști sunt doar câteva probleme sesizate de medici și pacienți. Inexistența unei legi a malpraxisului în R. Moldova face ca medicii să se simtă nesiguri, iar pacienții să evite raportarea cazurilor de eroare medicală”, scriu jurnaliștii ZdG. 

Plățile informale, lipsa de timp, dar și neîncrederea în cadrele medicale sunt principalele motive pentru care moldovenii ocolesc instituțiile medicale”, titrează portalul Sanatateinfo.md. Oamenii evită în continuare să se adreseze la medic din cauza plăților informale, pe care sunt nevoiți să le achite pentru serviciile medicale. Tinerii, cei cu venituri mari, dar și femeile sunt grupurile care au achitat de cele mai multe ori plăți informale în anul 2018. Acestea sunt datele care se conțin în cel mai recent studiu „Moldova Inegală”, realizat de către CBS-AXA, la comanda Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, notează sursa citată. 

TV 8 notează că fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc a depus pe 29 august la Autoritatea Națională de Integritate declarația de avere, obligatorie la demisia dintr-o funcție publică. Peste două săptămâni, pe 13 septembrie, acesta a depus o nouă declarație, în care a indicat că și-a vândut cele patru mașini și imobilele din centrul capitalei. Potrivit noului document depus la ANI, Vladimir Plahotniuc a primit în anul curent aproape 40 de mii de lei din salariul de deputat, bani care nu erau indicați în actul semnat la sfârșitul lunii august. Acesta a mai indicat venituri de 556 mii de dolari dividente de la „Vanguard International LTD”. În noul act nu a mai fost trecut venitul de peste patru milioane de lei obținut din returul capitalului social la „Prime Management”. Vladimir Plahotniuc i-a vândut trei imobile finului său Andrian Candu: unul cu 4,7 mil lei, altul cu 1,1 mil lei și cel de-al treilea cu 400 mii de lei, mai scrie TV 8.

Portalul de limbă rusă Newsmaker face trimitere la două surse, independente una față de cealaltă, care afirmă că deputatul PDM Vladimir Cebotari ar urma să fie arestat săptămâna aceasta, iar înainte de asta, ar urma să-i fie retrasă imunitatea parlamentară. Sursele nu au precizat care este motivul și în baza cărui dosar ar urma să fie reținut deputatul. Solicitat de jurnaliști, Vladimir Cebotari a spus că este la curent cu aceste informații și că așteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile. El a subliniat că în spatele acestor acțiuni ar sta ministrul de Interne, Andrei Năstase.

 

Publicistul Vitalie Ciobanu revine într-un editorial publicat de Cotidianul la vizita la Moscova a ministrului de Externe, Nicu Popescu și își exprimă îngrijorarea că autoritățile moldovene ar comite o eroare atunci când consideră Moscova un partener de dialog onest, care se ține de cuvânt. ”Suntem naivi dacă gândim astfel. Politica Moscovei e o vrăjeală – îmi displace profund termenul, dar e potrivit aici – o vrăjeală, un simulacru, o păcăleală cap-coadă, nu o succesiune de fapte coerente cu niște acorduri semnate. La Moscova se minte cu cea mai solemnă figură posibilă. Ministrul Nicu Popescu se va fi convins, sper, de perfidia, de ipocrizia organică a diplomației moscovite. Rușii îți aruncă o momeală – casarea munițiilor de la Cobasna – ca să te predispună la „colaborare”, la niște cedări în spiritul „tradițiilor seculare care ne unesc”. (…) Ministrul moldovean a vorbit despre lichidarea armamentului de la Cobasna și despre nevoia retragerii trupelor rusești din Transnistria, iar Lavrov, fără a nega în principiu ideea privind lichidarea depozitelor de muniții din Transnistria, s-a grăbit să ne dea vestea că procesul de casare va dura mult, cel puțin un an și jumătate, că e nevoie de resurse financiare. Dar că dincolo de această problemă, Moscova este foarte îngrijorată de situația presei de limbă rusă și în general de restrângerea uzului limbii lui Pușkin în Republica Moldova. Orice ai discuta cu ea, Moscova revine imediat la temele ei favorite, cele care îi servesc și-i exprimă interesele imperiale”, subliniază autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău