Vitalie Călugăreanu / DW: Gazprom încearcă să destabilizeze Moldova prin generarea unei crize sociale (Revista presei)
-
21 Ianuarie 2022 11:56
Gazprom încearcă să destabilizeze Moldova prin generarea unei crize sociale, potrivit unui comentariu de Vitalie Călugăreanu pentru DW. Pentru a evita sistarea livrărilor de gaze, Guvernul moldovean s-a văzut nevoit să intervină din nou în relația dintre doi agenți economici - Gazprom și SA MoldovaGaz (în care pachetul majoritar de acțiuni aparține tot Gazprom). De data aceasta, Chișinăul a trebuit să acopere, în câteva ore, în locul SA MoldovaGaz, un deficit de lichidități de 25 de milioane de dolari. Este a doua oară în ultimele trei luni când Republica Moldova intră în stare de urgență din cauza ultimatumurilor transmise de Gazprom. S-a schimbat guvernarea – s-a schimbat și atitudinea Gazprom – constată autorul. Până la preluarea guvernării în Moldova de către Partidul Acțiune și Solidaritat , Gazprom nu a fost niciodată atât de categoric în privința acestui angajament. În opinia deputatului PAS, Oazu Nantoi, Gazprom încearcă să provoace o criză socială în Republica Moldova și să destabilizeze situația politică: „Care sunt acei factori care au determinat schimbarea atitudinii Gazprom-ului? În opinia mea, aceasta s-a întâmplat pe 15 noiembrie 2020 (victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale) și pe 11 iulie 2021 (victoria PAS la alegerile parlamentare anticipate – n.n.), când cetățenii, prin votul lor liber exprimat, i-au înlăturat de la guvernare pe kuliocarii (șpăgarii) care primeau bani inclusiv de la Gazprom”.
Și Gazeta de Chișinău îl citează pe Oazu Nantoi, În cadrul dezbaterilor de joi pentru instituirea stării de urgență, deputatul, a invocat trei argumente care demonstrează duplicitatea Kremlinului în relațiile sale cu Republica Moldova. „Prețul la gazele naturale livrate consumatorilor casnici pentru anul 2022 [constituie în Transnistria] 83 de kopeici pentru un metru cub cu condiția că se consumă până la 500 de metri cubi pe lună, ceea ce constituie cu 5 cenți mai puțin decât achităm noi [locuitorii] de pe malul drept al Nistrului”, a reacționat Oazu Nantoi într-un discurs de la tribuna Parlamentulu. Ce ne facem noi cu faptul că Federația Rusă a privatizat ilegal Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, care consumă gratuit gazele naturale și ne livrează nouă energie electrică și noi o achităm?”, a întrebat parlamentarul PAS. „Ce ne facem noi, Domnule Peskov, cu faptul că Federația Rusă întreține ilegal pe teritoriul Republicii Moldova trupele sale din contul cărora este finanțată așa-zisa armată transnistreană?”, a mai subliniat deputatul moldovean.
Ziarul National reține declarațiile vicepremierului Andrei Spînu, despre DEDESUBTURILE discuțiilor cu Alexei Miller. Cum încearcă Rusia, fără „preîntâmpinări”, să pună în GENUNCHI R. Moldova, titrează publicația. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, consideră că era necesară instituirea stării de urgență pe piața gazelor naturale, în condițiile în care „Gazprom”, care controlează un pachet de 65 la sută din acțiunile „Moldovagaz”, fără „careva preîntâmpinări” a anunțat despre sistarea gazelor naturale în R. Moldova. „Aș vrea să fac câteva concretizări. Nu vorbim de o datorie. Aceasta trebuie să fie clar. Consumul pentru luna decembrie a fost achitat integral. Nu vorbim de o incapacitate de plată a „Moldovagaz”, cât despre o problemă de cash flow, deficit de casă. Orice acțiune ar fi luat „Moldovagaz” sau Guvernul, prin creșterea tarifului sau alt instrument, nu ar fi ajutat pentru data de 20 ianuarie”, a explicat Andrei Spînu în Parlament. Vicepremierul a spus că a discutat zilele trecute cu șeful companiei „Gazprom”, Alexei Miller, care nu a pomenit despre sistarea gazelor naturale. Oficialul le-a dat o replică și reprezentanților Partidului Socialiștilor din R. Moldova, care l-au acuzat că ar fi semnat un contract prost pentru R. Moldova. „Anul trecut, Guvernul socialiștilor a acceptat includerea în contract un preț, care să fie legat de bursă. La 1 ianuarie 2020, membrii delegați de dvs. în Consiliul de Observatori au acceptat să avem în vară un preț 100% legat la bursă. În luna septembrie 2021, a fost contractul semnat de reprezentanții dvs., când R. Moldova a plătit 550 de dolari. Și noi am negociat o formulă inclusiv reieșind din contractul semnat de dvs.”, a conchis Spînu.
Europarlamentarul român Eugen Tomac a venit cu un comentariu în contextul instituirii în R. Moldova a stării de urgență în energetică, cauzată de amenințarea „Gazprom”-ului cu sistarea livrării gazelor. Tomac consideră că șantajul venit din partea Federației Ruse este revoltător și accentuează că este esențial ca România să fie alături de R. Moldova, iar UE trebuie să reacționeze cu mai multă fermitate, scrie Deschide.md. „Rusia atacă pe toate fronturile! Republica Moldova a fost nevoită să instituie stare de urgență în sectorul energetic după noua ofensivă a Gazprom care amenință cu sistarea gazelor naturale către R. Moldova. Bineînțeles, cei care au de suferit sunt în primul rând cetățenii. Șantajul pe care îl practică Federația Rusă este de-a dreptul revoltător, este evident că războiul gazelor este pedeapsa Moscovei pentru drumul european pe care românii din R. Moldova l-au ales”, a spus europarlamentarul.