Vitalie Călugăreanu: Am făcut prea puțin pentru ucraineni în perioada asta? Am făcut mult mai mult decât Ucraina pentru moldoveni în timpul războiului moldo-rus din 1992 (Revista presei)

  • 20 Aprilie 2022 09:38
Vitalie Călugăreanu: Am făcut prea puțin pentru ucraineni în perioada asta? Am făcut mult mai mult decât Ucraina pentru moldoveni în timpul războiului moldo-rus din 1992 (Revista presei)

Pro-rușii încearcă destabilizarea Moldovei din interior, titrează DW. Publicația scrie că opoziția pro-rusă cheamă la nesupunere și incită populația la sfidarea restricțiilor ce vizează afișarea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina. Opoziția pro-rusă spune că nu recunoaște această lege și cheamă populația să iasă, de 9 mai la o manifestație cu panglica prinsă la piept. Partidul Socialiștilor îi asigură pe cei care vor încălca legea că le va acorda „asistență juridică deplină fiecărui locuitor care va considera că e de datoria sa să poarte panglica Sf. Gheorghe pe 9 mai”. În paralel, unii deputați de stânga apar live pe platformele propagandistice de la Moscova cu mesaje ce alimentează dezbinarea și ura. Ei zâmbesc satisfăcuți și dau din cap atunci când propagandiștii lui Putin spun că Moldova va fi sfârtecată de Rusia și că va rămâne fără gaze de la 1 mai.

În presa online de la Chișinău au apărut mai multe reacții la declarațiile lansate într-un interviu la JurnalTV de vicepremiera Ucrainei, Irina Vereșciuk, la adresa Republicii Moldova, că ar face prea puțin pentru a sprijini Ucraina. Oficialul de la Kiev  și-a manifestat iritarea față de faptul că Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană concomitent cu Ucraina, sugerând că am fi un „vagon de tren” agățat de locomotiva ucraineană și că Moldova ar încerca să profite de pe urma războiului ruso-ucrainean.

Poralul Anticorupție publică mesajul ambasadorului Republicii Moldova în Ucraina Valeriu Chiveri, care  susține că „declarațiile bazate pe emoții și rupte de realitate nu vor ajuta, ci, dimpotrivă, doar vor dezbina „Republica Moldova a fost alături de Ucraina din primele zile de război – prin acțiuni concrete, nu prin vorbe frumoase. O pot spune și zecile de mii de refugiați, care mai sunt încă găzduiți de țara noastră. Declarațiile bazate pe emoții și rupte de realitate nu vor ajuta, ci, dimpotrivă, doar vor dezbina.   Doar împreună suntem puternici!”, a scris ambasadorul Republicii Moldova la Kiev, după acuzațiile dure lansate de Irina Vereșciuk în cadrul unui interviu pentru Jurnal TV.

Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac scrie pe pagina sa de facebook că nu i-a plăcut acest interviu. Pentru că noi suntem alături de ucraineni din primele minute ale războiului, trăim cu ei această dramă, plângem și încercăm să ajutăm cât putem. Și vom continua, că înțelegem mai mult decât alții ce reprezintă ciubota rusească, scrie Cornelia Cozonac. Că nu ne-am alăturat sancțiunilor în mod deschis, e discutabil, continuă aceasta.., dar asta nu schimbă nimic în situația actuală. Ziarista vede aceste declarații ale vicepriemierului ucrainean drept  o încercare a Kievului de a tensiona situația și în Moldova.

Aceasta observă in ultimul timp sunt tot mai multe declarații cu privire la regiunea transnistreana. Ieri deja se discuta despre MIG-uri, daca le vinde sau nu Moldova (care se pare demult nu sunt funcționale), situația pe care Chișinăul o gestionează prost din punct de vedere al comunicării...dar astea sunt problemele noastre pe care cred ca le vom soluționa.... Și în ciuda tuturor vom intra în familia UE, conchide președinta Centrului de Investigații jurnalistice.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu scrie că dacă percepția vicepremierului ucrainean, Irina Vereșciuk, despre Moldova (exprimată  la TV) s-a format în baza notelor diplomatice trimise de ambasadorul Ucrainei în MD, înseamnă că avem o problemă comună care ține de cadre. Si aceasta problema joacă la mâna Rusiei, opinează jurnalistul, care se întreabă cui îi trebuie asta acum? Am făcut prea puțin pentru ucraineni în perioada asta? În orice caz am făcut mult mai mult decât Ucraina pentru moldoveni în timpul războiului moldo-rus din 1992. Dar nu e timpul acum sa ne măsurăm faptele. De mai multă diligenta avem nevoie. Emoțiile războiului nu trebuie sa anuleze rațiunea!

Fostul premier Ion Sturza susține că nu trebuie să ne supărăm pe oficialii ucraineni. E ușor să judeci din confortul păcii de la Chișinău declarațiile (puțin șocante) ale vicepremierului ucrainean Irina Vereșciuk făcute în interviul de la Jurnal TV. Par total nejustificate. Ucraina e într-un război foarte dur, existențial, cu un inamic lipsit de scrupule, barbar - Rusia. E explicabilă și frustrarea, supărarea. Dar...subliniază Ion Sturza, conducerea Moldovei și majoritatea moldovenilor din prima clipă au condamnat războiul și au spus lucrurilor pe nume - tragedia de la Bucea este crimă de război. Refugiații ucraineni au fost primiți cu multă empatie și ajutați din puținul pe care îl au moldovenii. MIG urile? Cererea de livrare de armament nu se face pe Fb. Și decizia nu e la Chișinău , la Washington. Si da, ele au fost declarate neutilizabile încă în anul 2000. Transnistria? Stă acolo unde stă, pentru că guvernul de la Chișinău știe cum să o liniștească. Și nu militar. În acest sens, Moldova este furnizor de securitate pentru Ucraina. Cel mai mult și cel mai util ce poate face azi Moldova din spatele frontului, este să rămână stabilă și controlată de forțele care susțin necondiționat Ucraina.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău