Vitale Ciobanu/Europa Liberă | Am pierdut Chișinăul, nu putem pierde Moldova (Revista presei)

  • 07 Noiembrie 2019 09:27
Vitale Ciobanu/Europa Liberă | Am pierdut Chișinăul, nu putem pierde Moldova (Revista presei)

Revista presei - 7 noiembrie.

Premierul Maia Sandu a explicat de ce Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, și cel al Uniunii Europene, Peter Michalko, au fost aseară la Guvern. Potrivit tv8.md, Maia Sandu a spus că cei doi diplomați au discutat despre proiectul de asumare a răspunderii Guvernului pentru modificarea Legii Procuraturii. Discuția a avut loc la inițiativa celor doi oficiali, care spun că sunt conștienți de toate riscurile își doresc ca majoritatea ACUM-PSRM să fie menținută, dar „cu condiția să facem reforma justiției”.

Politologul Dionis Cenușă susține că a avertizat, cu mai multe ocazii, că guvernarea actuală, în particular ACUM, folosește societatea civilă pentru a legitimiza reformele inițiate. Citat de TRIBUNA, Dionis Cenușă vorbește despre prima tentativă de selectare a procurorului, din nefericire a fost sabotată.

„Societatea civilă și partenerii europeni nu pot și nu trebuie să substituie Guvernul. E adevărat, societatea civilă dispune de expertiză în varii domenii, dar acestea trebuie să fie folosită corespunzător domeniului de expertiză. Ca idee generală, sectorul non-guvernamental ar fi mai util dacă rămâne un element de echilibru între diferite centre de putere, de natura politică și nu numai. Imparțialitatea politică este ceea ce poate proteja societatea civilă de (auto)politizare”, notează expertul.

Am pierdut Chișinăul, nu putem pierde Moldova”, scrie analistul Vitalie Ciobanu într-un material de opinie pentru Europa Liberă. El încearcă să explice motivele pentru care Andrei Năstase a pierdut Capitala. Unul dintre motive, potrivit autorului ar fi penalizarea prin slaba lor prezență la vot mezalianța dintre Blocul ACUM și socialiști.  

În același editorial, Vitalie Ciobanu spune că reforma justiției este cheia de boltă. „Dacă Dodon și socialiștii refuză desemnarea unui Procuror General independent și integru, ei vor trebui să rupă acordul de guvernare și să explice electoratului că au preferat să provoace alegeri anticipate, cu toate costurile pe care acestea le implică pentru populație, decât să accepte anchetarea marilor afaceri de corupție, inclusiv anchetarea surselor de finanțare ale PSRM, începând cu campania prezidențială din 2016 și terminând cu ultimele alegeri locale”, conchide Vitalie Ciobanu.

La Jurnal TV, președintele Igor Dodon susține că în Republica Moldova nu poate apărea un nou Plahotniuc. Întrebat în cadrul unei emisiuni dacă un politician care controlează indirect 3-4 televiziuni, are șeful CNA, șeful CC și a fost aproape să aibă sub control și procurorul general, poate fi numit noul Plahotniuc, Dodon a spus că „așa situație este imposibilă în Republica Moldova”.

„Eu consider că este imposibil ca un politician să controleze toate aceste instituții și eu voi face tot posibilul ca așa ceva să nu se întâmple”, scrie Cotidianul. Publicația accentuează că premierul Maia Sandu a acuzat că în timp ce holdingul media controlat de Vladimir Plahotniuc pierde teren în ultima perioadă, se întărește cel ce aparține Partidului Socialiștilor. Iar șeful CNA este Ruslan Flocea, fost membru al cabinetului președintelui Republicii Moldova, iar în fruntea Curții Constituționale se află Vladimir Țurcan, ex-deputat socialist, punctează Cotidianul.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău