Virusul mortal care ar putea cauza epidemia misterioasă din China. La cât a ajuns numărul bolnavilor

  • 09 Ianuarie 2020 14:19
Virusul mortal care ar putea cauza epidemia misterioasă din China. La cât a ajuns numărul bolnavilor

Un virus înrudit cu cel care provoacă SARS (Sindromul Respirator Acut Sever) ar fi cauza focarului de pneumonie apărut în mod misterios în China, potrivit cercetătorilor locali, citați de CNN, potrivit Mediafax.

Medicii au depistat un nou coronavirus la 15 din cei 57 de bolnavi de pneumonie din orașul Wuhan, provincia Hubei, iar acesta a fost identificat deocamdată drept cauză a focarului, potrivit televiziunii de stat CCTV, notează sursa citată.

Genomul acestui virus a fost secvențiat, iar analizele făcute unuia dintre pacienți au arătat că acesta pare un coronavirus tipic.

Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Simptomele sunt și ele diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit ușor de la o persoană la alta, altele, nu.

Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni și a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia și apoi 37 de țări, în perioada 2002 - 2003.

Un coronavirus este vinovat și de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat inițial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS.

Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS și MERS, având drept simptome principale febra și dificultățile respiratorii.

Opt pacienți s-au recuperat și au fost deja externați, miercuri, și nu a fost raportat niciun deces.

Virusul a fost detectat în Wuhan inițial pe 12 decembrie, 59 de persoane fiind apoi diagnosticate cu acesta. La un anumit moment, șapte persoane erau în stare critică, potrivit autorităților chineze.

Acestea au mai anunțat că nu există dovezi potrivit cărora această boală ar fi transmisibilă de la om la om, iar personalul medical nu a fost infectat.

Unii pacienți lucrau la o piață de pește din Wuhan, unde erau comercializate și alte animale vii, păsări, iepuri și șerpi, și au apărut speculații potrivit cărora virusul s-ar fi transmis oamenilor de la acestea.

Potrivit OMS, coronavirusurile pot infecta oameni și animale. De altfel, coronavirusul care provoacă SARS a fost identificat la o zibetă, un carnivor considerat o delicatesă în sudul Chinei, unde a izbucnit epidemia. Iar dromaderii sunt considerați o posibilă sursă pentru epidemia de MERS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău