De ce vrea Moscova să cucerească orașul strategic ucrainean Pokrovsk, pe care presa rusă îl numește „poarta de acces către Donețk”
-
01 Februarie 12:10
Forțele ruse încep să încercuiască Pokrovsk, un oraș din estul Ucrainei cu importanță strategică, după ce au cucerit câteva localități la sud de acesta, iar Ucraina a oprit producția la singura sa mină de cărbune cocsificabil, aflată în zonă, relatează Reuters.
Pokrovosk este un nod rutier și feroviar din regiunea Donețk, din estul Ucrainei, și avea o populație de 60.000 de oameni înaintea războiului. Cei mai mulți dintre ei au plecat, iar acolo au rămas în jur de 7.000 de rezidenți, conform informațiilor oferite de poliția ucraineană în ianuarie, transmite HotNews.
Orașul se află pe un drum-cheie pe care îl folosește armata ucraineană pentru aprovizionarea altor avanposturi de pe frontul de est, inclusiv pentru orașele Chasiv Yar, care este marcat de lupte grele, și Kostiantynivka din regiunea Donețk.
Singura mină a Ucrainei care produce cărbune cocsificabil, folosit în industria sa siderurgică odinioară vastă și vitală pentru economia țării de dinaintea războiului, se află la circa 10 kilometri vest de Pokrovsk.
Producătorul ucrainean de oțel Metinvest a anunțat la jumătatea lunii ianuarie că a suspendat operațiunile minei, invocând deteriorarea situației de securitate. Pierderea pune în pericol mai mult de jumătate din producția de oțel a Ucrainei, a declarat sindicatul de resort.
Începând din 2014, Pokrovsk a fost casa unei universități tehnice majore, cea mai mare și mai veche instituție de acest gen din regiune. Aceasta a fost avariată de bombardamente.
De ce își dorește Rusia să cucerească orașul Pokrovosk
Moscova susține că a anexat Donețkul și vede preluarea controlului asupra Pokrovsk ca fiind un element important pentru încorporarea întregii regiuni în Rusia. Kievul și Occidentul resping drept ilegale pretențiile teritoriale ale Kremlinului, pe care îl acuză că a dezlănțuit un război de cucerire colonială.
Controlul orașului, pe care presa rusă îl numește „poarta de acces către Donețk”, ar permite Moscovei să perturbe sever liniile ucrainene de aprovizionare de-a lungul frontului de est și să își intensifice campania pentru cucerirea orașului Chasiv Yar, care se află pe un teren mai înalt și oferă un control potențial asupra unei zone mai largi.
Limitarea accesului ucrainean la rețeaua de drumuri din vecinătate ar îngreuna controlul trupelor ucrainene asupra bucăților de teritoriu de pe oricare dintre laturile orașului Pokrovsk, ceea ce ar putea permite forțelor ruse să împingă linia frontului.
Datele din surse deschise arată că rușii au început să încercuiască orașul într-o mișcare de clește, dinspre sud-est și sud-vest.
Ce a făcut Ucraina pentru a apăra orașul
Pe 26 ianuarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a înlăturat pe generalul de brigadă Andrii Hnatov de la conducerea trupelor de pe frontul estic, care cuprinde și Pokrovsk, într-o mișcare pe care a descris-o ca fiind menită să consolideze comanda trupelor din regiunea Donețk.
Hnatov a fost înlocuit de generalul-maior Mihailo Drapati, comandantul forțelor terestre în ansamblu, care și-a păstrat și sarcinile anterioare.
În decembrie fusese schimbat și generalul Oleksandr Luțenko, comandantul care supraveghea apărarea în regiunea Donețk și care a fost criticat de către unii bloggeri militari și parlamentari din Ucraina pentru că nu a reușit să oprească înaintarea forțelor ruse către Pokrovsk. În locul său a venit generalul Oleksandr Tarnavskii.
Oleksandr Sîrski, șeful Statului Major General din armata ucraineană, a spus că trupele din interiorul și din jurul Pokrovsk s-au pregătit pentru apropierea forțelor ruse prin consolidarea repetată a pozițiilor defensive și a vorbit despre trimiterea de rezerve, muniție și echipamente pentru întărirea apărării.
Forțele ruse au cucerit satele și așezările de la sud de Pokrovsk. Ucraina susține că Moscova a folosit toate resursele disponibile în încercarea de a sparge liniile, suferind pierderi masive. Moscova spune și ea că forțele ucrainene au suferit pierderi masive. Niciuna dintre tabere nu își dezvăluie bilanțul integral al victimelor.
Pokrovsk, o umbră a orașului de altădată
Deși drapelul ucrainean încă este arborat deasupra orașului, Pokrovosk a devenit o umbră a localității de altădată, fără curent electric, gaze, încălzire sau apă curentă.
În imaginile publicate de Reuters pe 27 ianuarie se puteau observa fațadele puternic avariate ale blocurilor, străzile pustii și câțiva localnici în vârstă care erau evacuați din subsolul în care se adăpostiseră.
Mulți dintre localnicii intervievați de Reuters spun că au refuzat să părăsească orașul pentru că nu au unde să se ducă și dispun de resurse financiare puține.