Viorel Morari/Jurnal.md: „Procuratura Generală pregătește clasarea dosarului laundromatului rusesc. Vor să îl scoată pe Veaceslav Platon ca să nu poarte responsabilitatea pentru schema spălării de bani” (Revista presei)

  • 18 Decembrie 2020 10:30
Viorel Morari/Jurnal.md: „Procuratura Generală pregătește clasarea dosarului laundromatului rusesc. Vor să îl scoată pe Veaceslav Platon ca să nu poarte responsabilitatea pentru schema spălării de bani” (Revista presei)

Revista presei- 18 decembrie 2020.

„Acțiunile sălbatice ale socialiștilor care, fără dezbateri publice, în doar câteva ore, după căderea întunericului, au împărțit în Parlament cu aliații lor de conjunctură sferele de influență economică și resursele bugetare, reprezintă temeiuri suficiente pentru celelalte forțe politice de a stabili de comun acord împotriva acestora o agendă politică drastică, pe măsura asaltului asupra ordinii constituționale, scrie comentatorul politic Vlad Țurcanu, într-un editorial pentru Podul.ro. Anterior, dezlănțuiți, oamenii lui Dodon, Șor și Plahotniuc au modificat câteva legi extrem de sensibile, care atentează la echilibrul firav etnic și politico-social din Republica Moldova, ridicând limba rusă la rang de limbă oficială, acordând prerogative suplimentare autonomiei găgăuze și suprimând filtrele legale împotriva programelor rusești propagandistice. Este un complot fără precedent prin amploarea și daunele pe care le pricinuiește unui șir de domenii cheie, precum și credibilității și imaginii externe a Republicii Moldova, departe de a fi refăcute după frauda bancară din 2014. Totul seamănă izbitor cu o fază activă a războiului hibrid pe care Federația Rusă îl desfășoară împotriva Republicii Moldova prin agenții săi de influență”, atenționează autorul.

”Șordonii ne-au împins îndărăt în 1989, titrează și Gazeta de Chișinău, referindu-se la ședința din 16 decembrie, noaptea, când majoritatea parlamentară formată din deputații PSRM și cei ai Partidului „Șor”, plus transfugii ex-democrați au votat mai multe proiecte de legi. „Organizarea ședințelor în timpul nopții e contrară normelor etico-morale”, spune expertul constituționalist Nicolae Osmochescu pentru GAZETA. Nu este recomandabil, frumos, etic și moral să fie organizate ședințele în afară de zilele prevăzute în Regulament pentru ședințele plenare și, în special, noaptea. O altă problemă ar fi dacă au fost respectate toate procedurile legale prevăzute de Regulamentul Parlamentului și de Legea privind adoptarea legilor. Adică dacă au fost repartizate proiectele de legi în perioadele prevăzute proiectelor de legi, dacă s-au familiarizat cu aceste proiecte toți deputații, dacă sunt toate avizele comisiilor de specialitate, etc. Dacă nu sunt respectate toate aceste norme, poate fi atacată constituționalitatea acestei legi la Curtea Constituțională”.

Viorel Morari: „Procuratura Generală pregătește clasarea dosarului laundromatului rusesc”, titrează Jurnal.md. „Conducerea actuală a Procuraturii Generale încearcă să claseze dosarul laundromatului și se pregătesc de această etapă importantă în activitatea lor. Prin aceasta vor să îl scoată pe Veaceslav Platon ca să nu poarte responsabilitatea pentru schema spălării de bani în mărime de 22 de miliarde de dolari”, este declarația șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Ultimele investigații prezentate de comisia parlamentară de anchetă privind examinarea dosarului Laundromat, arată că în „spălătoria rusească” au fost implicați 20 de judecători de la 15 instanțe de judecată. Aceștia au avut rolul de „legalizare” a banilor, pronunțând peste 50 de ordonanțe privind încasarea în mod solidar a unor datorii fictive. Astfel, bugetul de stat a pierdut aproape un miliard de lei pentru că nu au fost achitate taxele de stat.

„Malul Nistrului, acaparat de vilele bogaților, titrează Anticorupție.md, care publică un reportaj video din cartierul de lux din Parcul Nistrean. La Vadul lui Vodă, câțiva afaceriști din Chișinău au ocupat o parte din Parcul Nistrean și au construit case de lux pe malul Nistrului, fiind îngrădit un segment important din zona de agrement. Terenurile au garduri de peste 2 metri, intrarea se face prin porți teleghidate, iar imobilele sunt supravegheate cu camere video. Acapararea zonei de parc și a zonei de pe malul râului s-a făcut printr-o schemă în care sunt implicați și reprezentanți ai administrației publice locale, relevă portalul Anticorupție. O firmă ia în arendă un teren în scop de agrement pentru un termen îndelungat. Prin diferite „magii”, arendașul obține de la administrația publică locală autorizație de construire și pe terenul aflat în proprietate publică sunt construite somptuoasele clădiri, care mai apoi sunt date în exploatare. În baza actelor de predare-primire, construcțiile de pe terenul public sunt înregistrate la cadastru, iar apoi sunt trecute pe numele persoanelor fizice în baza contractelor de vânzare-cumpărare, perfectate la notar”, explică Anticorupție.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:2,57 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
4
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău