Viorel Gârbu: „Rata de bază mai mare - credite mai scumpe, ceea ce înseamnă un cost al afacerii mai mare și agenții economici vor avea povara mai mare pentru a-și realiza activitatea”

  • 20 Iunie 2019 13:57
Viorel Gârbu: „Rata de bază mai mare - credite mai scumpe, ceea ce înseamnă un cost al afacerii mai mare și agenții economici vor avea povara mai mare pentru a-și realiza activitatea”

Decizia de majorare a ratei de bază va duce și la majorarea dobânzii la depozite, dar și la credite, ceea ce va afecta economia, precum și cetățenii, considerămai mulți analiști economici, relatează Radio Chișinău.

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis să majoreze cu 0,5 puncte procentuale rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt până la 7,0 la sută anual.

În urma acestei decizii vor crește atât dobânzile la depozitele bancare, cât și cele la credite, a explicat analistul economic Sergiu Gaibu.

„Deciziile respective de politică monetară sunt pentru a diminua interesul de circulație a banilor și de a majora interesul de stocare, adică de păstrare a banilor printr-o dobândă un pic mai mare. Cu alte cuvinte, se majorează costul banilor în economie, atât pentru depozite, cât și pentru credite”, a spus Gaibu. 

Expertul Viorel Gârbu menționează, însă, că Banca Naționalăputea să utilizeze și alte măsuri pentru a reduce presiunile inflaționiste, deoarece majorarea ratei de bază are un impact negativ asupra economiei și, respectiv, a populației:

„Rata de bază mai mare - credite mai scumpe, ceea ce înseamnă un cost al facerii mai mare și agenții economici vor avea povara mai mare pentru a-și realiza activitatea. Asta înseamnă o capacitate redusă de creare a locurilor de muncă. E un aspect care va influența negativ economia națională și implicit situația cetățenilor”, a menționat Gârbu. 

Banca Națională a declarat că această decizie a fost dictată de presiunile inflaționiste cauzate, în mod special, de creșterea fondului de salarizare și a creditelor de consum, precum și impulsului fiscal pozitiv în anul curent și în anul viitor, urmare a deblocării preconizate a finanțării externe. La fel, au fost luate în calcul anticipările cu privire la mediul extern și evoluțiile recente din economia națională.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău