Violina Șpac, directoarea ANRE: Transnistria întotdeauna a fost acel blocaj al Republicii Moldova

  • 06 Noiembrie 2023 16:04
Violina Șpac, directoarea ANRE: Transnistria întotdeauna a fost acel blocaj al Republicii Moldova

Republica Moldova este, din octombrie 2021, într-o stare de urgență determinată de criza din sectorul energetic, iar faptul că Gazprom nu își respectă anumite obligații contractuale a creat și niște oportunități, prin faptul că țara și-a diversificat sursele de aprovizionare și a accelerat implementarea unor proiecte care, din anumite motive, stagnau, a declarat, Violina Șpac, directorul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei din Republica Moldova, citată de Agerpres.

"Din 2021, octombrie, suntem într-o stare de urgență reieșind din criza din sectorul energetic, care a fost prelungită de Parlamentul Republicii Moldova pentru a putea interveni Guvernul și Comisia pentru situații excepționale, care este condusă de prim-ministrul Republicii Moldova, prompt, rapid, pentru că sunt anumite situații în care nu este suficient timp pentru a parcurge toate etapele de transparență decizională, toate etapele legislative existente în Republica Moldova. Dacă vorbim de situația gazelor naturale, a energiei electrice, veșnica polemică publică și întrebare a consumatorului final a fost aceea că avem prețuri la resurse energetice extrem de mari. Problema a fost generată de motivul că în acel contract existent pe 5 ani de zile, negociat la finele 2021, Gazprom nu-și respectă anumite obligații contractuale și a redus volumul de gaze naturale. Însă, această presiune sau acest comportament al Gazprom a creat și niște oportunități pentru Republica Moldova de a căuta soluții, de a diversifica sursele, inclusiv de a accelera implementarea anumitor proiecte deja existente, care, din anumite și din varii motive, stagnau. La fel, o oportunitate excelentă a fost aceea de a fi interconectați împreună cu Ucraina în interconexiunea ENTSO-E și efectiv pentru prima dată din anul 2022 avem și primele importuri de energie electrică din România, ceea ce până acum nu era posibil din punct de vedere tehnic", a explicat Violina Șpac, la o conferință organizată de Consiliul Concurenței de la București.

Ea a subliniat că mai este mult de lucru la aspectele tehnice pentru a putea avea o independență totală de resursele energetice rusești.

"Avem o centrală care generează energie electrică pe gaz, însă este amplasată în regiune separatistă Transnistria. De fapt, Transnistria întotdeauna a fost acel blocaj al Republicii Moldova și nu este posibil să implementăm pe măsură deplină tot pachetul energetic trei. Și aici mă refer la faptul că există o zonă necontrolată, există titulari de licențe care nu sunt și nu pot fi controlați, dar de care suntem dependenți pentru că în mare parte 90% din energia electrică pe care o consumă și o achiziționează partea dreaptă a Nistrului este și din regiunea transnistreană care este controlată de ruși", a explicat directorul ANRE Republica Moldova.

Aceasta a precizat că instituția pe care o conduce are o cooperare foarte strânsă cu ANRE România și în fiecare an se încheie acorduri cu niște teme specifice, cu anumite programe intensive, deoarece este nevoie de expertiza autorității românești pentru transpunerea directivelor europene.

"Avem o piață a energiei electrice și a gazelor naturale parțial liberalizată, însă, odată cu războiul din regiune, Comisia pentru situații excepționale a intervenit destul de dur sub acest aspect și cumva ne-am întors cu 5 ani în urmă. Însă asta era cumva justificat pentru a nu avea așa prețuri exagerat de mari. De aceea și furnizorii de ultimă opțiune sunt obligați să achiziționeze energie electrică cât și gaze naturale de la un singur furnizor de stat reglementat, care achiziționează aceste resurse și le vinde ulterior pe piața reglementată. Au mai existat câteva tentative în anul 2023 și există de fapt mulți agenți economici - și aici mă refer la regiunea Chișinău, care au migrat și au schimbat furnizorul pe piața liberă, datorită faptului că prețul era mult mai atractiv și nu existau aceste devieri tarifare care există la furnizorul de ultimă opțiune. Agenții economici, nu și consumatorii casnici, pentru că ei nu veneau cu astfel de volume mari, au migrat în piața liberă. Nu avem o piață liberalizată total a energiei electrice, dar spre asta tindem și cu ajutorul colegilor la ANRE România o să reușim să trecem peste toate obstacolele care survin, inclusiv din faptul că avem un specific de-al nostru moldovenesc. Așa îi spun eu la acea Transnistrie care ne creează de fapt foarte multe blocaje și frânează această liberalizare a pieței", a punctat Violina Șpac.

Pe de altă parte, ea a mai menționat că Republica Moldova este singura țară din regiune ce reglementează sectorul produselor petroliere, fiind aprobat zilnic un plafon pentru produsele standard.

"Suntem cred că unica țară din regiune, din spațiul european, care reglementează acest sector, mai nou. În ultimii 5 ani, permanent a fost o dispută între autoritățile publice guvernamentale, parlamentare: cine se face vinovat de majorarea prețurilor la carburanți? Și aici a apărut această soluție de a interveni temporar, dar acest temporar durează, și ANRE a fost investită cu competențe noi de a aproba zilnic un plafon al prețurilor petroliere standard, deci un fel de sistem ca și la cursul valutar. Doar în zilele de weekend și sărbători nu aprobăm prețuri, dar în toate zilele lucrătoare este un preț plafon aprobat, este o marjă comercială specifică, care actualmente se ajustează o dată la șase luni și este la momentul de față 3,08 lei, ceea ce înseamnă 0,16 eurocenți. Deci, tot sectorul, toți importatorii, și vorbim de piața cu amănuntul a produselor petroliere, nu pot să-și stabilească prețul pe piața concurențială. Paradoxal, dar acest mecanism, de fapt, în plină criză, s-a dovedit a fi unul care formează niște prețuri transparente, niște prețuri care se corelează cu bursele internaționale, pentru că nu avem producția proprie și toate resursele și produsele petroliere sunt importate, și efectiv acele șocuri de preț, inclusiv care sunt pe burse, cumva sunt atenuate prin acest mecanism", a precizat directorul ANRE Republica Moldova, care și-a exprimat însă speranța ca forul legislativ să decidă treptat revenirea la o piață liberă, "pentru că asta este normal să existe într-o țară dezvoltată".

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău