Violențele de la Kiev, lovitură și pentru economia Moldovei (Adevărul)
-
20 Februarie 2014 09:27
REVISTA PRESEI DIN 20 FEBRUARIE
Războiul rece dintre Est și Vest a aprins Ucraina, titrează Adevărul. Cel puțin 26 de oameni au murit marți și miercuri la Kiev, ca urmare a unui conflict alimentat de marile puteri care înconjoară Ucraina. Acum, UE promite sancțiuni dure guvernului pentru violențe, iar Rusia șantajează regimul cu miliardele de euro promise. Escaladarea bruscă a violențelor din Piața Independenței din Kiev a dat deja naștere mai multor semne de întrebare, având în vedere că protestatarii și autoritățile ucrainene reușiseră în urmă cu scurt timp să încheie totuși un armistițiu. Una dintre cele mai vehiculate ipoteze este prezența trupelor ruse în EuroMaidan, soldați îmbrăcați în echipament specific forțelor ucrainene. Publicația amintește că și în 2004, în timpul Revoluției Portocalii după fraudarea alegerilor prezidențiale, s-a vorbit despre aceeași prezență rusă în interiorul trupelor de represiune mobilizate de guvern.
Adevărul mai scrie cum ne afectează pe noi criza din Ucraina. Experții atenționează că instabilitatea politică din țara vecină ar putea genera probleme și în Republica Moldova, încurajând forțele rebele din Transnistria și din Găgăuzia. Rusia este în continuare prezentă și destul de activă în Republica Moldova. Embargoul vinurilor noastre continuă, în Găgăuzia sunt trimiși emisari care promovează integrarea euroasiatică. Negocierile în formatul 5+2 ar putea fi stopate, iar dacă Ucraina va merge pe varianta apropierii de Rusia, atunci poziția Transnistriei se va întări și administrația de la Tiraspol va fi mai intransigentă în negocierile cu autoritățile legale.
Violențele de la Kiev, lovitură și pentru economia Moldovei, mai titrează Adevărul, care observă că deja sunt probleme majore la exportul de mărfuri în Ucraina. Cei care au riscat și au transportat marfa nu-și pot recupera banii. În același timp, experții consideră că blocajele la export ar putea duce la scăderea intrărilor de valută în țară. „În condițiile actuale, aceasta va însemna noi presiuni asupra cursului de schimb al leului“, explică economiștii.
Evenimentul Zilei atrage atenția că în Republica Moldova corupția a ajuns sa fie legală. Publicația aduce exemplul unui polițist care a fost demis pentru corupție și a fost repus în funcție de către instanța de judecată. Ziarul se întreabă care mai este rostul Centrului Național Anticorupție, de ce se alocă sume enorme pentru dezvoltarea acestei instituții, dacă la judecată li se de dreptate infractorilor?
Și Ziarul de Gardă atenționează că justiția din Republica Moldova riscă să rămână restantă, referindu-se la „dosarul 7 Aprilie”. În curând se împlinesc 5 ani de la protestele anticomuniste din 7 aprilie 2009, dată la care, potrivit Codului Penal, expiră termenul de prescripție în dosarele de tortură, în care AIE s-a obligat să facă și lumină, și dreptate. ZDG se întreabă dacă 7 Aprilie-2009 este un dosar pierdut ori sacrificat?