Violența împotriva femeilor: Ratificarea Convenției de la Istanbul de către UE - o ''prioritate'' (Comisia Europeană)

  • 25 Noiembrie 2021 15:35
Violența împotriva femeilor: Ratificarea Convenției de la Istanbul de către UE - o ''prioritate'' (Comisia Europeană)

Ratificarea de către Uniunea Europeană a Convenției de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, contestată în mai multe țări conservatoare, este "o prioritate-cheie", a comunicat joi Comisia Europeană, care va prezenta la începutul lui 2022 o directivă asupra acestui subiect, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Convenția de la Istanbul este un instrument juridic complet și puternic, pentru a preveni și combate violențele de gen și violențele domestice și pentru a proteja victimele", a declarat comisarul pentru Egalitate, Helena Dalli, în Parlamentul European, la Strasbourg.

"Ea rămâne referința pentru munca pe care o efectuăm în cadrul UE", a insistat Helena Dalli, cu ocazia Zilei Internaționale pentru eliminarea violențelor împotriva femeilor.

Adoptată în 2011 de Consiliul Europei, organizație paneuropeană de apărare a drepturilor omului și statului de drept cu sediul la Strasbourg, Convenția de la Istanbul este primul tratat internațional ce fixează norme constrângătoare juridic, pentru a combate violențele sexiste. Însă Convenția de la Istanbul este contestată în țări conservatoare precum Polonia, care, după ce a ratificat-o în 2015, vrea acum să se retragă din ea.

UE a semnat Convenția în 2017, însă ratificarea aderării blocului comunitar bate pasul pe loc, în condițiile în care șase state membre (Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Letonia, Lituania și Slovacia) nu au ratificat-o încă.

"Comisia Europeană rămâne pe deplin favorabilă aderării rapide a UE la Convenție", a insistat Helena Dalli.

Însă, în fața incertitudinii din jurul acestei ratificări, Comisia prevede, după cum a anunțat președinta sa Ursula von der Leyen în discursul său anual privind Starea Uniunii, să prezinte "la începutul lui 2022" o directivă pentru a lupta împotriva violențelor la adresa femeilor, care s-au înmulțit și mai mult de la începutul pandemiei de COVID-19 și impunerii carantinelor.

"Propunerea va fi completă și se va sprijini pe obiectivul Convenției de la Istanbul, care constă în a garanta că statele membre ale UE dispun de măsuri eficace pentru a preveni, combate violențele și a ajuta victimele", a detaliat comisarul pentru Egalitate.

În UE, o treime dintre femei au fost victimele unor violențe fizice sau sexuale și circa 50 de femei mor în fiecare săptămână în urma violențelor domestice, potrivit unor date comunicate de Parlamentul European în septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău