Violența domestică rămâne o problemă în Republica Moldova

  • 15 Octombrie 2014 16:28
Violența domestică rămâne o problemă în Republica Moldova

Violența domestică rămâne a fi un fenomen grav în Republica Moldova. Numai în șapte luni ale anului curent au fost înregistrate 1308 infracțiuni în cadrul familiilor, dublu față de aceeași perioada a anului trecut.

Datele au fost prezentate în cadrul lansării unei campanii împotriva violenței în familie, de către Asociația „Promo-LEX”, în parteneriat cu avocații parlamentari. 

Campania își propune să sensibilizeze atât opinia publică, cât și autoritățile. În perioada 15 octombrie -25 noiembrie, o echipă de juriști, psihologi, personalități marcante din Republica Moldova vor merge în zeci de localități unde vor discuta cu localnici, profesori, polițiști, copii despre violența domestică. Avocatul parlamentar, Tudor Lazăr, a subliniat că fără implicarea tuturor actorilor sociali, violența domestică nu are cum fi contracarată.

„Violența domestică poate, dacă nu să dispară, să fie minimizată, dar pentru aceasta trebuie ca atât societatea civilă, cât și organele administrației publice locale și cele care protejează drepturile omului, mass-media să aducă la cunoștința întregii societăți că violența în familie este un fenoment grav și trebuie să dispară”, a declarat avocatul parlamentar, Tudor Lazăr.

Potrivit psihologului, Lilia Gorceac, cea mai gravă formă de violență este cea sexuală, mai ales față de copii, care în ultmii ani a luat amploare.

 „Violența sexuală se manifestă, astăzi, destul de des asupra copiilor și în ea sunt implicați frați, părinți, concubini. Este o problemă majoră să acordăm servicii psihologice acestor copii, deoarece râmân sechele pentru întreaga viață celor care trec prin astfel de experiențe dure și inumane” a declarat Lilia Gorceac. 

Deși legea care protejează victimile violenței în familie a fost îmbunătățită pe parcursul ultimilor ani, juristul Asociației Promo LEX, Lilia Potâng, a menționat că în unele raioane se comit încălcări grave.

„Înaintate de către polițiști în instanță, propunerile de a sancționa agresorul pentu neexecutarea uneia sau a mai multor măsuri de protecție, sunt clasate, se închide dosarul și agresorul nu este tras la răspundere contravențională. Aceasta însemană că agresorul poate încălca continu ordonanța de protecție neputând fi tras la răspundere penală, din cauza faptului că nu i-a fost aplicată o sancțiune contravențională”, potrivit juristului Asociației Promo LEX, Lilia Potâng.

Potrivit datelor oficiale, șase din 10 femei au fost supuse cel puțin o dată unei forme de violență. Drept urmare a acțiunilor violente comise de agresori în cadrul familiei, în ultimul an, au avut loc 22 de omoruri, cinci persoane s-au sinucis, iar în 36 de cazuri a survenit decesul victimei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:83 %
Vint:8,75 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău