Viktor Orban în dezacord cu UE. Ungaria spune că este pregătită să plătească în ruble pentru gazele rusești

  • 06 Aprilie 2022 17:23
Viktor Orban în dezacord cu UE. Ungaria spune că este pregătită să plătească în ruble pentru gazele rusești

Ungaria a anunțat miercuri că este pregătită să plătească în ruble pentru gazele rusești, în dezacord cu UE, care a căutat un front unit în opoziția față de cerințele Moscovei, transmite Reuters.

Rusia le-a cerut statelor UE să-i plătească în ruble gazele livrate începând cu 1 aprilie, ceea ce acestea au refuzat. În prezent livrările continuă, întrucât primele plăți pentru volumele de gaze livrate după această dată sunt scadente în a doua jumătate a lunii, scrie DIGI24.

Premierul Viktor Orban a declarat miercuri, ca răspuns la o întrebare adresată de un jurnalist Reuters, că Ungaria va plăti în ruble pentru gazele rusești dacă Moscova o va cere.

Comisia Europeană a anunțat vineri că firmele europene ale căror contracte de furnizare de gaze naturale încheiate cu Rusia stipulează că plata se face în euro sau dolari nu ar trebui să dea curs cererii Rusiei privind plata în ruble.

Executivul comunitar a precizat că lucrează împreună cu companiile energetice și guvernele statelor membre pentru a analiza decretul președintelui Vladimir Putin, însă companiile ale căror contracte de furnizare de gaze naturale încheiate cu Rusia prevăd plata în euro sau dolari nu ar trebui în încalce acele prevederi.

Ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto declarase că autoritățile UE "nu au niciun rol" în privința plăților din acordul de furnizare de gaze încheiat cu Rusia, care se bazează pe un contract bilateral între diviziile companiei ungare de stat MVM și Gazprom, notează Agerpres.

Ungaria este unul dintre puținele statele membre UE care a respins sancțiunile energetice contra Moscovei, în urma invadării Ucrainei.

Slovacia va acționa la fel ca Uniunea Europeană împotriva solicitărilor Rusiei privind plata gazului în ruble, a declarat luni premierul Eduard Heger. Compania poloneză de gaze PGNiG a precizat că contractul său original cu Gazprom este obligatoriu pentru ambele părți.

În Austria, OMV a anunțat vineri că a avut un contact inițial cu Gazprom privind plata în ruble pentru gazele naturale, deși Guvernul de la Viena susține că nu există o bază pentru plata în altă valută decât euro sau dolar.

Ungaria, care este puternic dependentă de importurile de gaze și petrol din Rusia, a semnat în 2021 un acord pe termen lung privind aprovizionarea cu gaze, conform căruia Gazprom ar urma să livreze anual 4,5 miliarde metri cubi de gaze.

Ungaria va avea opțiunea de a modifica volumul achizițiilor de gaze după primii zece ani. La rândul său, Gazprom va livra anual Ungariei o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale prin două rute: 3,5 miliarde metri cubi via Serbia și un miliard de metri cubi via Austria.

Prețul este semnificativ mai mic decât cel plătit până acum, fiind bazat pe un acord bilateral semnat în 1995, și va contribui la „păstrarea reducerilor de prețuri la utilități iar consumatorii ungari vor continua să plătească unele din cele mai scăzute prețuri din Uniunea Europeană”, a spus la acea vreme Szijjarto.

Un posibil efect de bumerang 

Modificarea actualelor contracte în euro și dolari pentru plata în ruble ar însemna o încălcare a protocoalelor internaționale. Gazprom nu a cerut acest lucru nici măcar în timpul războiului rece, când tensiunile s-au accentuat între Uniunea Sovietică și Occident.

Germania a spus că este pregătită să raționalizeze aprovizionarea cu energie, decât să plătească gazul în ruble. Acest lucru ar putea băga cea mai mare economie a UE în recesiune, dar nu va face pe plac Rusiei. Mișcarea Kremlinului ar grăbi, de asemenea, trecerea de la mărfurile rusești la mărfuri din alte surse, crescânnd declinul economic deja dramatic al Rusiei.

Europa primește 40% din necesarul său de gaze naturale din Rusia. Comisia Europeană a prezentat o strategie care prevede reducerea cu două treimi a dependenței de gazele naturale rusești în acest an. Urmează ca în luna mai Bruxelles-ul să prezinte un plan detaliat vizând renunțarea la combustibilii rusești prin majorarea importurilor de gaze din alte țări, extinderea mai rapid a energiilor regenerabile și echiparea a milioane de clădiri cu pompe de căldură și sisteme de izolare care permit economii de energie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:5,66 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău