Videolaringoscopul, care va proteja medicii moldoveni în lupta cu COVID-19, a ajuns la destinație. „Acest act de caritate ar fi fost imposibil fără donațiile voastre”

  • 25 Aprilie 2020 14:47
Videolaringoscopul, care va proteja medicii moldoveni în lupta cu COVID-19, a ajuns la destinație. „Acest act de caritate ar fi fost imposibil fără donațiile voastre”

Un videolaringoscop, aparat folosit la intubarea pacienților cu insuficiență respiratorie, a fost donat sâmbătă, 25 aprilie 2020, Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” din mun. Chișinău, care gestionează IMSP Centrul Covid-19 de la Moldexpo, a anunțat Sorina Macrinici, pe pagina sa de Facebook.

Aparatul a fost înmânat de medicul Ludmila Furtuna, care a inițiat campania de strângere de fonduri în acest scop. „Acest act de caritate ar fi fost imposibil fără donațiile voastre. La 10 aprilie 2020, împreună cu doctora Ludmila Furtuna, am anunțat campania de strângere de fonduri și în 10 zile am adunat 1.035 de euro. Am avut 31 de donatori, atât din țară, cât și de peste hotare, cărora le mulțumesc foarte mult, și anume Andrea Lefter, Dumitru Ciorici, Guzun Ion, Svetlana Virjnevschi, Mariana Rata, Angela Stafii, Daniela Moraru, Cristina Doloșcan, Vladislav Gribincea, Sorina Nidelcu, Angela Caranfil, Lilia Tusa, Sergiu Malai, Gheorghe Puzur, Rodica Maxim, Elena și Viorica Conea, Iurie Manea, Cojuhari Sergiu, Victoria Căpătici, Romeo Frumosu, Calin Holban, Silvia Robu, Nicolae Namolovan, Alina Olaru, Dumitru Gusilo, Matei Ion, Victoria Taranu, Dorin Gabatiuc, Alexandra Sabou, Sorina Stefarta, Petru Tusă, Rodica Gonta. Cealaltă parte din sumă a fost adunată de diaspora din Italia. Din păcate, nu cunosc numele persoanelor. Poate nici nu ați fi aflat nimic despre ei, pentru că nu e prima dată când adună bani și trimit ajutoare fără să vorbească mult despre asta. Așa e diaspora noastră, strânge din dinți, întoarce și celălalt obraz și ajută mai departe în tăcere”, a scris Sorina Macrinici.

Ea a subliniat că videolaringoscopul este folosit la intubarea pacienților cu COVID-19 cu insuficiență respiratorie care au nevoie să fie conectați la ventilatorul de respirație artificială. Intubarea este o procedură complicată, în timpul căreia există un risc sporit de infectare a medicilor reanimatologi și anesteziști reanimatologi. Videolaringoscopul le permite medicilor care fac intubarea să se afle la o distanță de 80 cm – 1 metru de la pacient și, astfel, se reduce riscul de infecție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
12
Mon
14
Tue
13
Wed
12
Thu
14
Arhivă Radio Chișinău