VIDEO | Veaceslav Negruță: Condițiile FMI pentru acordarea finanțării pentru R.Moldova și rectificarea bugetară au corectat o situație creată de deciziile electorale ale fostei guvernări

  • 29 Iulie 2019 14:42
VIDEO | Veaceslav Negruță: Condițiile FMI pentru acordarea finanțării pentru R.Moldova și rectificarea bugetară au corectat o situație creată de deciziile electorale ale fostei guvernări

Condițiile FMI pentru acordarea finanțării pentru Republica Moldova și rectificarea bugetară aplicată de Guvern au corectat o situație creată de deciziile electorale ale fostei guvernări, afirmă fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, expert al Transparency International Moldova.

El a explicat în ”Interviul Dimineții” de la Radio Chișinău, că oricare Guvern ar fi venit la putere, ar fi fost nevoit să accepte aceste condiții, care prevăd inclusiv majorarea de taxe pentru persoanele cu venituri mai mari, pentru a putea asigura plățile sociale și salariile.

„Oricare Guvern ar fi fost în locul acestui Guvern, chiar și Guvernul Filip, să admitem asemenea situație, primul lucru pe care avea să-l facă era exact acesta – să corecteze o situație pe care tot ei au creat-o în 2018, în ajun de alegeri, pentru a părea foarte atractivi în fața alegătorilor. Și presupun că situația ar fi fost mult mai gravă, pentru că alte 3-4 miliarde ar fi fost necesar să fie ajustate. E vorba de cheltuieli, pentru că riscul ar fi fost mare de neplată a plăților sociale și a salariilor și povara fiscală avea să crească mult mai mult decât în aceste pachete pe care Ministerul Finanțelor le-a prezentat publicului”, a subliniat Veaceslav Negruță.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută proiectul de lege privind revizuirea bugetului de stat pentru anul 2019, care impune majorarea unor taxe și impozite, care vor intra în vigoare din anul 2020. Ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță, a menționat că astfel intenționează să readucă bugetul național la normalitate, fără a afecta prea mult persoanele cu venituri mici. Prim-ministrul Maia Sandu a declarat atunci că fosta guvernare a lăsat în bugetul de stat o gaură de peste 4 miliarde de lei.

Fondul Monetar Internațional a anunțat că va acorda Republicii Moldova 46,5 milioane de dolari SUA în acest an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău