VIDEO/UPDATE | „Nu ne vindeți profesorii”. Cerințele manifestanților care protestează în fața Parlamentului față de expulzarea cetățenilor turci

  • 07 Septembrie 2018 15:14
VIDEO/UPDATE | „Nu ne vindeți profesorii”. Cerințele manifestanților care protestează în fața Parlamentului față de expulzarea cetățenilor turci

Mai mulți profesori și părinți ai  elevilor care studiază la liceul moldo-turc „Orizont” de la Chișinău protestează acum în fața Parlamentului față de expulzarea profesorilor care activează în cadrul instituției. Acum în fața sediului Legislativului sunt câteva zeci de persoane.

UPDATE  În mediul online, elevii au creat și o campanie de solidarizare cu profesorii lor. Potrivit inițiatorilor, campania „Teachers, not terrorists”, în traducere „Profesori, nu teroriști”, vine să-i susțină pe „oamenii inocenți persecutați de regimuri teritoriale”.

Și mișcarea civică Occupy Guguță a protestat în semn de solidaritate cu profesorii expulzați. Ei au mers pașnic de la Președinție spre SIS. În fața sediului SIS manifestații au strigat „Eliberați profesorii capturați”, „Ieșiți afară” și „Cerem audiență”.  

UPDATE Directorul-adjunct al liceului „Orizont”, Rodica Țurcan, a prezentat cerințele manifestanților. Astfel, aceștia cer lista obiectivă a motivelor reținerii profesorilor, fiind în proccedura de azil, să se ia atitudine față de acțiunile inumane manifestate în timul reținerii acestora și transparență în acest caz, subliniind faptul că zeci organizații internaționale au reacționat față de decizia autorităților de la Chișinău de a le expulza colegii. De asemenea, protestatarii cer dovezi privind faptul că profesorii ar avea legături cu organizații teroriste și tragerea la răspundere a celor care i-au reținuți. „Cunoscându-i pe cei reținuți ne-am convins de corectitudinea, de omenia manifestată, de profesionalismul lor”,  a declarat Rodica Țurcan. Protestatarii scandează „Libertate”, „Jos mâna de pe profesori” și „Să învățăm fără frică”, „Jos dicatatura”, „Nu ne vindeți profesorii”. 

„Manifestanții au în mână mai multe pancarte pe care sunt mesaje scrie în limba română, limba engleză, limba turcă și limba rusă „Vrem să învățăm în pace”, „Ei sunt profesori, nu teroriști” sau „Eliberați-i pe profesorii capturați”. Acțiunea are loc după ce ieri, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că a expulzat șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă. Între timp, avocații cetățenilor turci nu au informații despre locul unde s-ar afla clienții lor. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău