VIDEO | Primele imagini cu pagubele de la baza aeriană rusească Saki, din Crimeea. Rușii, încă nedumeriți de modul în care ucrainenii au ajuns la Novofedorivka

  • 11 August 2022 10:15
VIDEO | Primele imagini cu pagubele de la baza aeriană rusească Saki, din Crimeea. Rușii, încă nedumeriți de modul în care ucrainenii au ajuns la Novofedorivka

Imagini din satelit arată pagube considerabile provocate unei baze aeriene rusești din Crimeea de o serie de explozii produse marți, 8 august. Baza este situată la mai mult de 150 de km de linia frontului. Imaginile în cauză reprezintă primele dovezi independente ale pagubelor înregistrate la baza aeriană Saki. Cel puțin opt avioane par să fi fost avariate sau distruse, scrie ziare.com.

În imagini sunt vizibile mai multe cratere, precum și o mare suprafață a bazei afectată de un incendiu. Autoritățile rusești afirmă că a avut loc un accident la un depozit de muniție, o explicație ridiculizată în Occident. Forțele ucrainene susțin că ele sunt responsabile de cele întâmplate în baza Saki, fără a susține însă public că au lansat un atac acolo. Există anumite rapoarte conform cărora forțele speciale sau partizani ar fi putut fi implicați în atac, sau că acesta ar fi fost comis cu rachete ucrainene modificate pentru a avea o rază mai lungă de acțiune.

Exploziile de la baza aeriană rusească din Crimeea, în urma cărora a murit o persoană și au fost răniți alți 14 oameni, potrivit celui mai recent bilanț, au fost provocate de forțele speciale ucrainene, a declarat un oficial guvernamental ucrainean pentru The Washington Post.

Oficialul din guvernul de la Kiev a vorbit sub protecția anonimatului pentru The Washington Post pentru că nu are voie să vorbească public despre această problemă.

Opera serviciilor speciale ucrainene

Sursa celui mai mare ziar american nu a precizat detalii despre modul în care trupele speciale din Ucraina au pus la cale atacul de marți de la baza militară aeriană rusească din Peninsula Crimeea, ocupată de Putin din 2014.

Jurnaliștii americani notează că exploziile de la aerodromul din Novofedorivka, în vestul Crimeei, marchează o escaladare a războiului pe care Putin l-a pornit în urmă cu aproape jumătate de an, ceea ce evidențiază o posibilă capacitate a forțelor lui Zelenski de a lovi la mai bine de 200 de km de graniță.

Presa din SUA a relatat și că în urma atacului au fost distruse avioane militare rusești din zonă, potrivit Reuters.

Forțele aeriene ucrainene au transmis miercuri că aproximativ 10 avioane rusești au fost distruse în Crimeea.

Iuri Ignat, un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a declarat că Rusia avea un avion Sukhoi Su-24, Sukhoi Su-30, Ilyushin Il-76 și alte avioane pe aerodromul Saky din Novofedorivka, Crimeea. Un depozit de muniție de aviație a fost lovit marți, a spus el.

O serie de explozii majore au avut loc pe aerodrom, rănind cel puțin 14 persoane și ucigând una.

Asta în timp ce Moscova a declarat că exploziile au fost detonări de muniție depozitată și nu un atac, iar Kievul nu și-a asumat oficial responsabilitatea pentru exploziile de la baza aeriană rusească.

Cu toate acestea, analiștii spun că exploziile au fost cel mai probabil cauzate de un atac ucrainean, notează Kyiv Independent. Oficialul din guvernul de la Kiev a precizat pentru The Washington Post că în atacul de la aerodromul rusesc din Crimeea nu a fost folosită o armă occidentală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău