VIDEO | Premii si sporuri salariale nejustificate in suma totala de peste 13 milioane de lei – de asta au beneficiat, in 2017, zeci de angajati ai Primariei municipiului Chisinau ( rise.md)

  • 19 Iunie 2019 10:25
VIDEO | Premii si sporuri salariale nejustificate in suma totala de peste 13 milioane de lei – de asta au beneficiat, in 2017, zeci de angajati ai Primariei municipiului Chisinau  ( rise.md)

Premii și sporuri salariale nejustificate în sumă totală de peste 13 milioane de lei – de asta au beneficiat, în 2017, zeci de angajați ai Primăriei municipiului Chișinău, inclusiv fostul primar Dorin Chirtoacă și viceprimarul Nistor Grozavu, scrie RISE Moldova.

Constatarea aparține Curții de Conturi, care menționează că cele mai multe adaosuri salariale au fost oferite în condițiile în care municipalitatea avea datorii de peste 30 de milioane de lei.

Mai mult, deoarece cea mai mare parte a banilor plătiți în 2017 au fost, de fapt, pentru anul 2016, printre cei care au încasat bonusuri se regăsesc și persoane care nici măcar nu lucrau la primărie în anul respectiv. Și anume, fostul primar interimar Silvia Radu, dar și actualul interimar – Ruslan Codreanu.

 În decembrie 2017, Consiliului municipal Chișinău (CMC) a decis acordarea premiului anual pentru 2016 mai multor angajați ai primăriei. Însă anul trecut Curtea de Conturi a efectuat un audit și a constatat că premiile au fost acordate cu încălcarea legii. Mai exact, angajații primăriei au încasat bonusuri în sumă totală de opt milioane de lei, în timp ce instituția avea datorii de 30 de milioane.

Sergiu ȘTIRBU, șef de direcție la Curtea de Conturi: Existau datorii cu termen de achitare expirat față de antreprenori, față de personal. Respectiv, dacă nu ai surse să-ți achiți datoriile, dar le găsești pentru a acorda premii…? La aprobarea actelor normative de către CMC și de către Primărie nu s-a ținut cont expres de prevederile legale, care stabilesc că pentru funcționarii publici se acordă un premiu, pentru demnitarii publici altele și pentru personalul de deservire tehnică sunt alte acte normative care stabilesc modalitatea de salarizare, ceea ce nu s-a respectat.

Curtea de Conturi a mai constatat că printre cei care au beneficiat nejustificat de premii unice sunt foștii primari ai capitalei, Dorin Chirtoacă și Silvia Radu, viceprimarul Nistor Grozavu, dar și actualul primar interimar, Ruslan Codreanu, care în 2017 deținea funcția de viceprimar.

Cei mai mulți bani i-a încasat Grozavu – 27.800 de lei. Silvia Radu și Dorin Chirtoacă au ridicat câte un adaos salarial de 9.500 de lei, iar Ruslan Codreanu – de 8.600 de lei.

Dorin CHIRTOACĂ, fost primar general al municipiului Chișinău: În ceea ce privește anul 2017, având în vedere că în luna mai am fost arestat, nici nu am cum să mă pronunț. În ceea ce privește premiile și alte venituri salariale date atât mie, cât și colegilor, ele au fost strict pe baza propunerilor venite de la contabilitate. Mie îmi vin dispozițiile de plată la semnat. Oare stă primarul să calculeze la fiecare cât e retribuția? Pleci pe buna credință, pe încrederea pe care o ai în subalterni.

Astfel, Dorin Chirtoacă și Valeriu Didencu au primit câte circa șapte mii de lei, Nistor Grozavu – peste 17 mii și jumătate, Iurie Cuculescu – puțin peste trei mii de lei. Potrivit Curții de Conturi, persoanele respective nici nu aveau dreptul de acces la secretul de stat.

Mai multe detalii găsiți pe rise.md 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău