VIDEO | Povestea rockeriței care s-a retras în pădure și trăiește ca în Epoca de Piatră

  • 28 Octombrie 2016 11:09
VIDEO | Povestea rockeriței care s-a retras în pădure și trăiește ca în Epoca de Piatră

Fosta rockeriță punk Lynx Vilden a renunțat acum 25 de ani la viața obișnuită și s-a retras în munți, învățând să supraviețuiască în sălbăticie. Ea vânează, știe să aprindă focul și își face haine din pielea și blana animalelor, scrie eva.ro.

Un sfert de secol a trecut de când Lynx Vilden, o fostă rockeriță britanică, născută la Londra, a dispărut din lumea în care trăia și s-a refugiat într-o regiune izolată din Statele Unite, preferând să ducă o existență aproape ca în Epoca de Piatră. O alegere temerară și foarte dură, pe care ea și-a asumat-o complet și pentru care se felicită și astăzi. Ajunsă la 50 de ani, această femeie care a abandonat lumea civilizată pentru a învăța cum să supraviețuiască în sălbăticie spune că se simte fericită.

Cu 25 de ani în urmă, Lynx a cumpărat cu banii primiți în urma unei moșteniri pentru a cumpăra o baracă din lemn și un teren de două hectare într-un loc izolat, departe de lume, unde temperaturile coboară iarna până la minus 15 de grade Celsius. Poate că într-un oraș sau într-un sat poți să înduri un frig și mai mare, dar imaginați-vă cum e să-ți duci traiul în mijlocul codrului, între munți, unde nu calcă picior de om, iar resursele sunt limitate!

Îndrăgostită de natură și hotărâtă să nu renunțe, rockerița britanică a învățat singură ce e bine să mănânce, să vâneze și cum să aprindă focul în pustietate pentru a supraviețui. Ea și-a povestit experiența incredibilă în cadrul programului "New Lives In The Wild/Vieți noi în sălbăticie", transmis de postul TV Channel 5.

Lynx recunoaște că nu a fost dintotdeauna o apărătoare a naturii. Momentul ei de "trezire" a survenit pe la 20 de ani, după o perioadă de libertate totală petrecută în Amsterdam, unde se integrase în fenomenul muzicii punk rock.

"După ce m-am supus la abuzuri de tot felul în Amsterdam, am realizat că trebuie să mă curăț. Am multe rude în Suedia și am decis să mă duc acolo și să stau o vreme în pădure. A fost ceva foarte benefic pentru mine la vârsta aceea", a povestit Lynx.

Ea a călătorit apoi prin mai multe regiuni izolate din America și a urmat cursuri de supraviețuire, învățând cum să-și facă singură unelte și arme, cum să aprindă focul în mai puțin de 30 de secunde și cum să vâneze, relatează cotidianul britanic Daily Mail.
Atunci a realizat că își dorea de fapt să renunțe la lumea obișnuită și să se retragă pentru tot restul vieții în natură: "M-am întins pe pământ și mi-am zis că asta vreau să fac, să apăr pământul și să trăiesc cu un impact cât mai mic posibil asupra planetei, dar să-i ajut și pe alții care vor să trăiască așa."

Ea s-a perdindat prin diferite locuri izolate, înainte de a se stabili în regiunea North Cascades din Washington. Deși are o baracă din lemn conectată la electricitate cu ajutorul panourilor solare și o sobă cu lemne, precum și o antenă prin satelit pentru legătura telefonică (în caz de urgențe), Lynx preferă să stea în "Earth lodge", cum numește ea beciul pe care l-a săpat singură și l-a amenajat sub pământ.

Singură și-a făcut și-a făcut și o magazie din lemn, pe care o folosește pentru a supraviețui iernilor crunte care mătură regiunea, stocând hrană pe care o pregătește în lunile de vară. Iarna, "frigiderul" este cel pe care îl foloseau și strămoșii, ba chiar și bunicii noștri - o gaură săpată în zăpadă. Omătul e bun pentru spălat dar și ca apă potabilă, iar vara ea își ia apa necesară din râuri.

Machiaj? Are și așa ceva: Lynx folosește ceva natural - cărbune sau cenușă, iar dinții și-i curăță cu mlădițe de plante. N-are nevoie de toaletă, pentru că se duce în natură, dar se spală într-o baie homemade, într-un fel de butoi pe care l-a construit ea dintr-o tobă prinsă cu bucăți de lemn, încălzită la foc, scrie Daily Mail. "Nu există baie mai bună ca asta", se mândrește ea, invitându-l pe Ben Fogle, gazda show-lui, să intre alături de ea în "cada" fierbinte, înconjurată de zăpadă și de copaci.

Hainele, încălțămintea și sacii de dormit și le confecționează din pieile de animale pe care le vânează pentru a le mânca.

"Am numărat toate hainele pe care le-am purtat ieri, când a fost frig, și erau vreo 25 de piei - de cerb, de vulpe, de lup, de coiot și de ren", a spus ea.

Oricât ar părea de imposibil, Lynx a găsit înlocuitori naturali pentru toate nevoile pe care le rezolva înainte cu mijloace moderne, iar la lucrurile pe care nu le-a putut înlocui a renunțat și s-a obișnuit cu asta, preferând liniștea și forța pe care i le oferă natura.

Deși trăiește în sălbăticie, ea cheltuiește cam 10.000 de dolari pe an, cea mai mare parte pentru furajele necesare celor patru cai de care se folosește pentru a trăi și pentru cele necesare ca să treacă peste iernile grele. Venitul său provine din cursurile de supraviețuire pe care le face sporadic cu mici grupuri de elevi și studenți.

Aceștia sunt singurii ei vizitatori pe lângă fiica ei, Clara, în vârstă de 22 de ani, care trăiește în Seattle. Restul zilelor și le duce singură în pustietate și recunoaște că i-ar plăcea să găsească un "om al peșterii sensibil", cu care să trăiască.

Lynx s-a despărțit de tatăl fetei sale când aceasta avea doar doi ani și a crescut-o singură în sălbăticie. Când Clara a crescut, a ales să trăiască cu tatăl său într-o suburbie și a putut merge la școală.
Lynx mărturisește că aceea a fost cea mai grea clipă din viața sa, când a lăsat-o pe Clara să meargă pe drumul ei. "A fost cel mai greu moment atunci când am lăsat-o să plece și să fie un copil obișnuit. Am crescut-o în sistem de home school, dar ea dorea să meargă la școală. Am simțit că o pierd în favoarea unei culturi, dar nu poți să faci din copii o prelungire a vieții tale", a spus ea.

Clara i-a povestit realizatorului emisiunii despre viața foarte grea pe care a dus-o în copilărie cu mama sa. Au fost vremuri cumplite pentru ea: "Am crescut în Montana, la vreo cinci kilometri de oraș, era departe și noi trăiam într-o colibă, fără electricitate și fără apă curentă. De ziua mea, când am împlinit opt ani, am mâncat viermișori și mă îmbrăcam în piei de animale."

Clara este acum studentă și nu prea este apropiată de colegii săi, deși are o cultură rock masivă, dobândită în anii '90. Dar simte că, deși a câștigat multe lucruri de care colegii săi de generație n-au habar, îi lipsesc multe altele: "N-am văzut niciodată un film Disney.

Prietenii mei mai îmi zic în glumă: <<Dar unde ai trăit până acum?>>. Iar eu le răspund: <<În peșteră>>."

Deși a ales să nu trăiască la fel ca mama ei, Clara spune că o admiră pentru modul în care susține natura și se împacă cu ecosistemul.

Lynx spune că jumătate din viața ei primitivă s-a bazat pe încercări și eșecuri din care a învățat tot timpul. Lecțiile pe care le-a învățat pe acest drum pe care l-a parcurs i-au arătat ce viermi nu-s buni pentru supă și că grăsimea de urs este o sursă excelentă de energie când este adăugată în tocană.

După timpul petrecut în compania ei, realizatorul emisiunii a fost marcat de stilul ei de viață - de la cum își face focul rapid până la somnul în iglu. "Este cu totul altfel decât orice persoană pe care am cunoscut-o vreodată, un caracter unic cu niște gene sălbatice care pulsează care are nevoie să trăiască cât mai aproape de pământ posibil. E un experiment uriaș pe care ea crede că toți ar trebui să-l facem. Este genul de om despre care le voi vorbi sigur nepoților în anii următori", a mărturisit Ben Fogle, impresionat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău