VIDEO | Operațiune spectaculoasă a trupelor speciale ucrainene: Au cucerit o platformă petrolieră de la ruși și au avariat un avion Su-30

  • 11 Septembrie 2023 16:29
VIDEO | Operațiune spectaculoasă a trupelor speciale ucrainene: Au cucerit o platformă petrolieră de la ruși și au avariat un avion Su-30

Forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra platformelor pentru foraj de petrol și gaze din largul coastei de nord-vest a Crimeei, a anunțat luni serviciul de informații al apărării (GUR) din Ucraina. În cursul operațiunii, trupele speciale ucrainene au fost atacate de un avion de luptă rusesc Su-30, pe care au reușit să-l avarieze, obligându-l să se retragă.

Platformele, cunoscute sub numele de Turnurile Boiko, erau controlate de Rusia după ce Moscova a anexat ilegal peninsula Crimeea în 2014, scrie Digi24.

Serviciul de informații condus de generalul Kirilo Budanov spune că turnurile au fost folosite de ruși ca locuri de aterizare a elicopterelor și pentru desfășurarea de echipamente radar.

„O operațiune unică pentru a stabili controlul asupra turnurilor Boiko a fost efectuată de unitățile de informații ale apărării”, a anunțat GUR, care a publicat și o înregistrarea video din timpul misiunii, scrie News.ro, preluând CNN.

„În timpul operațiunii, forțele speciale au reușit să captureze trofee valoroase: un stoc de muniție pentru elicoptere de tip UAM (rachete de avion neghidate), precum și radarul Neva, care poate urmări mișcarea navelor în Marea Neagră”, a precizat GUR.

„În timpul uneia dintre fazele operațiunii, a avut loc o luptă între forțele speciale ucrainene aflate pe bărci și un avion de luptă rusesc Su-30. În urma bătăliei, aeronava rusă a fost lovită și a fost forțată să se retragă”, susține GUR.

Rusia a anunțat în mai multe rânduri în ultimele săptămâni că a distrus ambarcațiuni ucrainene, cu soldați la bord, care urmăreau o debarcare în Crimeea. GUR a anunțat la 24 august, de Ziua Independenței Ucrainei, că a reușit o astfel de operațiune, arborând steagul ucrainean pe pâmântul Crimeei.

Observând confruntări pentru controlul celor două turnuri încă de luna trecută, Ministerul britanic al Apărării estima că acestea ar putea servi drept „avanposturi pentru desfășurarea de forțe, platforme pentru elicoptere și locații pentru amplasarea de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău