VIDEO. Mircea Geoană: România este un pivot la Marea Neagră. La Vilnius vor fi luate decizii care îi vor întări securitatea (interviu pentru TVR Moldova)

  • 17 Iunie 2023 13:00
VIDEO. Mircea Geoană: România este un pivot la Marea Neagră. La Vilnius vor fi luate decizii care îi vor întări securitatea (interviu pentru TVR Moldova)

România este un pivot în Marea Neagră, spune secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care explică și mizele Summitului de la Vilnius. Este summitul la care se va discuta despre cum vor fi puse în aplicare deciziile de la Madrid, când alianța a adoptat un nou concept strategic, a declarat Mircea Geoană într-un interviu acordat la Bruxelles în exclusivitate pentru TVR Moldova, scrie Radio Chișinău.

Cel mai important lucru pentru România, pentru zona Mării Negre, și, indirect, pentru Republica Moldova, pentru Ucraina, pentru Georgia, este faptul că NATO trece la o altă generație de planuri de apărare și descurajare, cu altă structură de forțe.  Cu mul mai mulți militari și resurse arondate NATO în caz de necesitate. [...] România, în mod firesc, ca țară foarte importantă pe flancul estic și ca țară pivot în zona Mării Negre va avea decizii (la summitul de la Vilnius, n.r) care să-i întărească securitatea, să-i întărească influența și Parteneriatele pe care și România, și NATO le avem cu țări care ne sunt vecine" - a declarat Mircea Geoană pentru TVR Moldova.

Summitul de la Vilnius are loc în perioada 11-12 iulie și este primul după cel de la Madrid, când Alianța Nord Atlantică a adoptat un nou Concept Strategic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău