VIDEO | Mircea Geoană: În Ucraina intrăm „iminent” în cea de-a doua etapă a acestui război foarte sângeros deja, care pare să se prelungească

  • 12 Aprilie 2022 08:28
VIDEO | Mircea Geoană: În Ucraina intrăm „iminent” în cea de-a doua etapă a acestui război foarte sângeros deja, care pare să se prelungească

NATO estimează că este „iminentă” intrarea în a doua etapă a războiului din Ucraina, o fază a conflictului care va fi mult mai complicată și mai sângeroasă, care se va desfășura pe un front mult mai larg și care, din punct de vedere militar, se va apropia de un război clasic. Tocmai de aceea, aliații au decis să furnizeze Ucrainei tipuri de armament adaptate la noua situație, a declarat pentru Digi24 adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană. În plus, NATO urmărește, prin consolidarea flancului său estic, să asigure inclusiv o navigație liberă în Marea Neagră, într-o zonă care este vitală pentru interesele strategice, dar și economice ale NATO, ale Europei și ale României, a explicat Mircea Geoană.

„Ne este și nouă teamă într-un fel, ca oameni, că ceea ce am văzut până acuma nu este decât vârful icebergului și ne este teamă că acest lucru va putea să reprezinte, poate, pata cea mai sângeroasă a acestui război ilogic”, a declarat Mircea Geoană despre relatările care vin din Ucraina privind uciderea masivă de civili, pe care oficialul NATO nu a ezitat să le califice drept crime de război, scrie digi24.ro.

„Dosarul de crime de război pe care Federația Rusă - la nivel politic, dar și militar - le efectuează și le-a efectuat, din păcate, în Ucraina reprezintă o realitate. Există un efort sistematic din partea Ucrainei și a aliaților din NATO, care asistă și ajută Ucraina, pentru a documenta aceste crime de război, pentru a crea un dosar la Curtea Penală Internațională, pentru că această speță nu are cum să rămână nejudecată și nepedepsită”, a spus Mircea Geoană.

O nouă etapă a războiului, diferită: „Din păcate, vom avea și victime din partea populației civile”

Întrebat la ce se așteaptă să se întâmple în Ucraina în următoarele două săptămâni, în contextul în care se discută despre presiunea datei de 9 Mai, când, de Ziua Victoriei, Rusia va trebui să livreze triumfalist un rezultat al invaziei, Mircea Geoană a spus că evaluarea NATO este că reluarea ofensivei de către partea rusă este „iminentă”.

„Avem toate indiciile legate de regruparea forțelor, de completarea pierderilor masive suferite în prima etapă a războiului, problemele de logistică și de pregătire militară indică, toate, că vom avea iminent intrarea în a doua etapă a acestui război, foarte sângeros deja. Intrăm într-o a doua etapă, mai complexă, diferită ca natură de prima etapă, pe un spațiu mult mai larg de teren, atât în est, în Donbas, cât și în sud, către Crimeea și către Mariupol. Deci, estimarea noastră este că intrăm în a doua etapă, și mai complicată, a acestui război care pare să se prelungească”, a arătat secretarul general-adjunct al NATO.

Întrebat dacă Alianța se așteaptă ca armata lui Putin să continue să omoare civili în mod intenționat, Mircea Geoană a răspuns: „Sperăm că acest lucru nu va continua să se întâmple, pentru că deja este extrem de barbar și de sălbatic ceea ce fac dânșii, dar repet, ne așteptăm la reluarea iminentă a ostilităților, pe un front mult mai larg. Acesta va avea o componentă militară mult mai apropiată de un război clasic, și nu de ceea ce am văzut în primele șase săptămâni de război, și din păcate, vom avea și victime din partea populației civile”.

O diferență „deliberată” de abordare a armatei ruse

Oficialul NATO a explicat că există „o diferență deliberată” în modul în care partea rusă a abordat incursiunea către Kiev, care a fost imaginată ca o incursiune temporară și menită să blocheze armata ucraineană în apărarea capitalei, și ceea ce pregătește în sud și est, zone pe care Moscova vrea să le păstreze.

„Este complet altceva, din punct de vedere al intensității și sălbăticiei atacului, în zonele pe care rușii vor să le păstreze eventual după acest acest război, deci o diferență în modul în care se raportează la populație. E o încercare, practic, de a crea o nouă realitate, inclusiv din punct de vedere populațional, deci este, din păcate, o diferență deliberată de abordare, ceea ce ne face să fim extrem, extrem de precauți și de îngrijorați inclusiv față de partea de victime civile, mai ales în Donbas și în sudul Ucrainei”, a subliniat Mircea Geoană.

Mai mult armament pentru Ucraina

Aliații din NATO, un număr important de state NATO, continuă să sprijine Ucraina în războiul „drept și just” pe care îl poartă împotriva invadatorului rus și odată cu intrarea într-o altă etapă a războiului, cu altă configurație, cu alte necesități, Ucraina are nevoie de sprijin și primește sprijin din partea aliaților NATO pentru acest tip de război, a confirmat Mircea Geoană.

El a explicat că este vorba de mai multe blindate, mai multe echipamente, mai multe capabilități pentru a putea atinge obiective și ținte la distanță mai lungă. „Dacă în prima parte a războiului, am văzut-o cu toții, (rachete) Javelin și arme antitanc, această parte a doua a războiului va fi diferită în calitatea, intensitatea și consistența acestuia, deci, este firesc ca noi să ajutăm Ucraina pentru această etapă a războiului”, a arătat oficialul NATO.

„Eu aplaud determinarea și modul în care președintele Zelenski și liderii armatei ucrainiene definesc obiectivul lor pentru a înfrânge definitiv Rusia -  este și aici o schimbare importantă a modului în care Ucraina își vede propriile șanse, evident, cu sprijinul nostru, dar mai ales datorită eroismului lor -, dar, spunea și secretarul general Stoltenberg, trebuie să fim pregătiți ca un astfel de război să fie unul care să dureze, iar noi aici, aliații din NATO, suntem hotărâți să rămânem cu Ucraina atâta vreme cât va fi nevoie de noi și vom ajuta în lupta justă, dreaptă și bravă pe care aceștia o au în continuare de luptat”, a dat sigurări Mircea Geoană.

NATO vrea să asigure libertatea de navigație în Marea Neagră

În această logică, NATO își reconfigurează postura de apărare și descurajare și a decis să desfășoare patru grupuri de luptă pe flancul estic al NATO, dintre care unul va fi în România.

„Aceste grupuri sunt prima iterație, dacă vreți, a unei noi filosofii de apărare și descurajare pe flancul estic. Este o etapă în care într-un fel, în zona Mării Negre, în Europa de Sud-Est și în România, în particular, se ajunge la aceeași calitate strategică cu cea pe care noi o avem deja în zona baltică și în Polonia, deci acum asistăm mai degrabă la o echilibrare, la o coerență a întregului flanc estic”, a explicat Mircea Geoană.

El a spus că aceste baze miliare vor fi permanente, vor fi „robuste” din punct de vedere numeric și vor dotate cu sisteme de apărare antirachetă de ultimă generație, cu mijloace de apărare cibernetică, dar și cu o componentă de apărare navală.

„Lucrăm și liderii NATO vor adopta la summit-ul de la Madrid decizii cu privire la o postură mult mai robustă, permanentă. Chiar dacă forțele NATO se vor roti, bazele vor fi permanente și de aceea lucrăm la o postură mult mai robustă atât numericește, dar și calitativ: sisteme de apărare antirachetă de ultimă generație, apărare cibernetică foarte importantă și zonă navală, terestră și aeriană, pentru că pentru noi - pentru România și pentru noi în NATO - Marea Neagră reprezintă un punct crucial de interes strategic și este important să apărăm țările NATO - și o facem și românii trebuie să fie liniștiți -, dar să și asigurăm libertatea de navigație pe Marea Neagră, pentru că de aici depinde și soarta Ucrainei, economic, comercial, dar și interesul nostru economic și comercial”, a spus Mircea Geoană.

„De aceea, vreau să-i asigur pe cei de acasă că ne gândim cu foarte multă seriozitate la o prezență durabilă, permanentă, care să asigure protecție pentru noi, dar și o zonă de libertate economică, de navigație liberă într-o zonă care este vitală pentru interesele strategice, dar și economice ale NATO, ale Europei și ale României”, a subliniat adjunctul secretarului general al Alianței Nord-Atlantice.

Ce înseamnă apărare NCBR

La ultimul summit NATO, la Bruxelles, secretarul general Stoltenberg a anunțat că se activează apărarea NCBR în NATO. Multe sprâncene s-au ridicat, cu atât mai mult cu civilii nu prea știu ce înseamnă asta sau dacă îi privește în vreun fel. Mircea Geoană a fost rugat să explice.

„Decizia NATO de a avea capabilități pentru acest tip de pericole - nuclear, chimic, biologic, radiologic - este acronimul pentru aceste patru tipuri de riscuri - a fost luată la summitul de la Praga din 2002, când România a fost invitată la NATO - îmi aduc aminte, că eram ministru de externe și am fost acolo - deci, acest lucru nu este nimic nou pentru NATO. Este o componentă, este un domeniu în care noi suntem pregătiți și în care recent, datorită situației din Ucraina, am decis să mergem la un nivel de pregătire mai înalt și de aceea, ceea ce facem acum pentru țările NATO și pentru Ucraina este de a fi pregătiți pentru o eventualitate, pe care nu o vedem ca fiind iminentă. Vreau să spun încă o dată, pentru că există multă anxietate și uneori chiar și teamă - eu înțeleg ca român -, dar ca lider al NATO vreau să spun că nu vedem riscuri iminente de utilizare a acestor tipuri de arme, dar pentru că NATO este o alianță defensivă și anticipativă, nu avem cum să nu luăm în calcul și astfel de potențiale riscuri. Deci, într-un fel, cea mai bună cea mai bună modalitate de a descuraja e de a fi pregătit întotdeauna pentru orice eventualitate”, a explicat Mircea Geoană.

NATO nu are indicii că China ajută militar Rusia

Oficialul NATO a fost întrebat și despre China, în condițiile în care se știe că Rusia a cerut Beijingului sprijin militar, nu numai economic.

„Nu avem indicii cu privire la acordarea de acest tip de sprijin din partea Chinei către Federația Rusă. Este un semnal pe care și liderii NATO l-au transmis părții chineze, și președintele Biden și alți lideri europeni au vorbit cu președintele chinez, noi înțelegem că există o relație de parteneriat strategic între China și Federația Rusă, este o decizie a domniilor lor, dar a te asocia cu un paria la nivel internațional, a te asocia cu atât de multe crime de război și oameni nevinovați care pier în fiecare zi în Ucraina reprezintă, credem noi, un risc prea mare pentru reputația și interesele
Chinei. Nu vedem un semnal în acest moment, indicii, cu privire la sprijin militar”, a repetat Mircea Geoană.

„În sens mai larg, sperăm ca și conducerea de la Beijing să înțeleagă că una este o relație constructivă cu o țară care-ți este partener și alta este să te asociezi unui război care va avea consecințe reputaționale, strategice, militare. Să sperăm că în cele din urmă China va înțelege că apelul nostru nu este un apel de a înceta relația Chinei cu Rusia, acest lucru nu este de anticipat, dar să nu se asocieze cu un leadership politic și cu un mod de a purta un război ilogic, care va afecta și interesele Chinei, și modul în care Occidentul democratic se va raporta la China în viitor. Deci, este o discuție foarte importantă, să sperăm că la Beijing va exista înțelepciune și interes pe termen mai lung decât momentul imediat”, a adăugat adjunctul secretarului general al NATO în interviul pentru Digi24.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-1,76
Fum
Umiditate:80 %
Vint:0 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău