VIDEO | Mii de credincioși au luat parte la Liturghia de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

  • 14 Octombrie 2016 22:43
0%
00:00:00
00:00:00

UPDATE ora 12:30 Peste 5000 de credincioși veniți la Iași din toată țara și din străinătate pentru a lua parte la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, au participat la slujba Sfintei Liturghii oficiată pe o scenă special amenajată la intrarea în curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Cei mai mulți dintre ei au stat peste noapte, în frig, la un rând de aproximativ doi kilometri pentru a se închina și ruga la raclele în care se află moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și Sfântului Neofit Zăvorâtul.

Liturghia arhierească a fost savârșită de un sobor de 30 de preoți în frunte cu Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Înaltpreasfințitul Atanasie, Mitropolit de Limassol, ierarhul care conduce delegația ce a adus din Cipru la Iași moaștele Sfântului Neofit Zăvorâtul.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de IPS Atanasie:

VIDEO | Mii de credincioși au luat parte la Liturghia de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

În acest moment, aproximativ 9000 de pelerini așteaptă la rând să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Neofit Zăvorâtul.

Peste 70 de mii de pelerini s-au închinat în aceste zile la racla cu moaștele Sfintei, așezată în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au suplimentat numărul persoanelor din centrul care asigură primul-ajutor, ca urmare a temperaturilor scăzute.

În zona Pietonalului și a Mitropoliei sunt prezente aproximativ 500 de polițiști precum și jandarmi de la brigăzile mobile din Băcău și Brașov, după cum ne-a informat reporterul nostru, Constantin Mihai.
În fiecare an, în preajma zilei de 14 octombrie, când se sărbătorește hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, orașul Iași devine cel mai mare centru de pelerinaj din țară și unul dintre cele mai mari din Europa.


UPDATE ora 9:55 Câteva mii de credincioși ortodocși și chiar catolici, veniți la Iași din toată țara și din străinătate pentru a lua parte la prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva, ascultă vineri dimineață slujba Sfintei Liturghii prin intermediul difuzoarelor montate pe stâlpii de electricitate de pe străzile auxiliare Mitropoliei sau prin intermediul unor ecrane panoramice amplasate în Curtea Catedralei mitropolitane.

Majoritatea celor care ascultă slujba Sfintei Liturghii au stat peste noapte, în frig, temperatura fiind de 4 grade Celsius, la un rând de aproximativ doi kilometri pentru a se închina și ruga la raclele în care se află moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și Sfântului Neofit Zăvorâtul.

Slujba Sfintei Liturghii de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva este oficiată pe o scenă special amenajată la intrarea în curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, de un sobor de preoți conduși de Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Pe 14 octombrie, ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva, Radio Iași va transmite în direct, pe toate frecvențele, de la Catedrala Mitropolitană din Iași, locul unde se află moaștele ocrotitoarei Iașilor și a întregii Moldove, Sfânta Liturghie arhierească, începând cu ora 10.00. De asemenea, pe site-ul nostru, www.radioiasi.ro, puteți accesa și streamul VIDEO LIVE al colegilor de la TVR Iași.

În seara zilei de 14 octombrie, de la ora 21.03, Bogdan Neculau vă propune să audiați o nouă ediție a emisiunii de viață spirituală „Lumina credinței”, în cadrul căreia veți afla mai multe despre sărbătoarea Sfintei Parascheva din acest an.

(Radio Iași/ FOTO Radio Iași colaj)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău