VIDEO | Maia Sandu: Ziua de 9 mai are o mare încărcătură simbolică pentru țara noastră. Bucuria de azi e legată de victoria asupra nazismului și fascismului, dar e legată și de pacea care a cuprins Europa după această victorie

  • 09 Mai 09:59
VIDEO | Maia Sandu: Ziua de 9 mai are o mare încărcătură simbolică pentru țara noastră. Bucuria de azi e legată de victoria asupra nazismului și fascismului, dar e legată și de pacea care a cuprins Europa după această victorie

Președintele Maia Sandu a adresat un mesaj cu ocazia evenimentelor marcate astăzi în R.Moldova - Ziua Europei și Ziua Victoriei.

„Dragi prieteni,

Ziua de 9 mai are o mare încărcătură simbolică pentru țara noastră. Teritoriul Republicii Moldova a fost în centrul marilor tragedii ale secolului al XX-lea. Valul de ură fascistă ne-a lovit crunt comunitățile pe criteriu religios și etnic, după care ura de clasă, foamea organizată și represiunile au dat o nouă lovitură crâncenă oamenilor de aici. 

Dragi prieteni, 

temele istorice sunt cele mai complicate. Iar politicienii iresponsabili, cu scopul de a distrage atenția de la hoțiile și cinismul lor, încearcă să manipuleze cu memoria noastră colectivă. Pentru a rezista în fața intenției lor de a ne implica în polemici istorice interminabile, trebuie să cunoaștem faptele, să cunoaștem adevărul.

Iar adevărul este că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pe teritoriul Republicii Moldova au fost uciși zeci de mii de oameni doar din cauza apartenenței lor religioase și etnice. Zeci de mii de oameni dragi, de vecini, zeci de mii de adulți, bătrâni și copii nevinovați.

Adevărul este că, după victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, au început represii și mii de concetățeni de-ai noștri - români și găgăuzi, ruși și ucraineni, bulgari și romi - au murit în lagărele staliniste. Și acești oameni erau apropiații noștri, rudele, vecinii noștri, adulți, bătrâni, copii.

Adevărul este că războiul reprezintă cel mai mare rău. Și că statul poate deveni un adevărat monstru.

În aceste zile din mai, vreau ca niciodată războiul să nu mai lovească pământul nostru. Ca nicio familie să nu deplângă morții și deportații. Și ca fiecare, fiecare om din Moldova să fie mândru de țara sa.

Astăzi sărbătorim prima zi de Pace, sărbătoare care ne este dragă tuturor.

Fiecare familie din Moldova păstrează în istoria personală o tragedie legată de zguduirile dureroase ale secolului trecut. Dacă e să învățăm o lecție din această experiență traumatizantă, aceasta e una a păcii și unității. Nicio ideologie nu merită jertfa de vieți omenești.

Bucuria de azi e legată de victoria asupra nazismului și fascismului, dar e legată și de pacea care a cuprins Europa după această victorie. Pacea e cel mai de preț rezultat al acestei victorii și pacea este posibilă, inclusiv datorită regândirii felului în care națiunile europene colaborează, rezolvă conflictele și se dezvoltă în armonie în cadrul unei Europe unite.

Ziua de 9 mai are o semnificație simbolică aparte. Este și ziua în care două mari națiuni europene, cea franceză și germană, au decis să lase în urmă un trecut plin de ură și de dezbinare, aducător de moarte, de războaie și nenorociri pentru toți și să construiască un viitor comun, liber și prosper. Așa a apărut Europa Unită, acea Europă liberă și prosperă din care vrem să facem parte și noi”, a declarat Maia Sandu. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Wed
19
Thu
20
Fri
20
Sat
20
Sun
21

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău