VIDEO | Ludovic Orban la Bruxelles: Condiționalități stricte din partea UE în relația cu guvernul socialist de la Chișinău// Ceea ce se întâmplă în R. Moldova este o involuție care ne îngrijorează

  • 08 Ianuarie 2020 12:58
VIDEO | Ludovic Orban la Bruxelles: Condiționalități stricte din partea UE în relația cu guvernul socialist de la Chișinău// Ceea ce se întâmplă în R. Moldova este o involuție care ne îngrijorează

Premierul României, Ludovic Orban, care se află în aceste zile într-o vizită la Bruxelles, a vorbit cu oficialii europeni despre situația din Republica Moldova. Ieri, în cadrul unei întrevederi cu președintele Consiliului European, Charles Michel, Ludovic Orban a făcut o prezentare a situației politice de la Chișinău. El a subliniat necesitatea implementării de către Uniunea Europeană a unei politici de condiționalități stricte în relația cu noul Guvern socialist, urmărind stimularea de reforme reale, în continuarea eforturilor Guvernului anterior.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului de la București, Ludovic Orban a vorbit despre situația din Republica Moldova și cu Oliver Varhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere. În acest context, prim-ministrul României a exprimat susținerea pentru o abordare strictă și condițională din partea Uniunii Europene, care să permită continuarea reformelor interne, în special cele din domeniul justiției, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

În timpul declarațiilor pentru presă, Ludovic Orban, a spus că ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este o involuție care îngrijorează.

„Am transmis un mesaj care e foarte bine cunoscut după moțiunea de cenzură depusă de PSRM, partidul lui Dodon, care a dus la căderea guvernului Maia Sandu, iar ulterior la formarea unui guvern PSRM, fără singura forță politică clar pro-europeană și care avea girul nostru, și numai al nostru, și ne conferea garanția unui parcurs european pentru Republica Moldova. Deci tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuție, care creează, ne creează îngrijorare, și din punctul nostru de vedere, nu putem să considerăm un partener serios actualul guvern. Iar în ceea ce privește poziția pe care am exprimat-o atât comisarului pentru extindere, cât și altor oficiali europeni, a fost aceea de a privi cu maximă circumspecție și cu maximă exigență tot ceea ce se întâmplă în Republica Moldova și, practic, dacă nu se respectă angajamentele care au fost luate în ceea ce privește parcursul european, Uniunea Europeană, Comisia Europeană să reacționeze în consecință”, a spus Ludovic Orban.

În prima zi a vizitei la Bruxelles, la data de 7 ianuarie 2020, prim-ministrul Ludovic Orban a avut o serie de întrevederi cu șeful Task Force-ului Comisiei Europene pentru relațiile cu Regatul Unit al Marii Britanii, Michel Barnier, cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene responsabil de Pactul Ecologic European, Frans Timmermans.

Ludovic Orban s-a înâlnit și cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, precum și cu comisarul european pentru buget și resurse umane, Johannes Hahn.

 

 Sursa VIDEO: GOV.RO

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
0
Ninsoare
Umiditate:93 %
Vint:10,29 m/s
Thu
-0
Fri
-1
Sat
-0
Sun
-1
Mon
-4

Curs oficial BNM 27 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0973 -0.1269
USD 17.3833 -0.0736
RON 4.3276 -0.0264
UAH 0.6175 -0.0027
RUB 0.2312 -0.0007
Arhivă Radio Chișinău