VIDEO | Lovituri aeriene israeliene împotriva Fâșiei Gaza

  • 16 Iunie 2021 08:14
VIDEO | Lovituri aeriene israeliene împotriva Fâșiei Gaza

Aviația israeliană a efectuat miercuri devreme lovituri în Fâșia Gaza după lansarea mai multor baloane incendiare de pe acest teritoriu palestinian spre sudul Israelului, potrivit surselor din cadrul serviciilor de securitate palestiniene și unor martori, notează AFP.

Aceste lovituri și tiruri de baloane sunt primele incidente majore dintre Israel și Fâșia Gaza după armistițiul de la 21 mai, care a pus capăt la 11 zile de război-fulger soldat cu 260 de morți pe partea palestiniană, printre care copii, adolescenți și combatanți, și 13 decese în Israel, inclusiv un copil, o adolescentă și un soldat.

Potrivit unor surse palestiniene, aviația israeliană a vizat cel puțin o țintă la est de Khan Younes, un oraș din sudul Fâșiei Gaza, enclavă sărăcită cu două milioane de locuitori unde aproximativ o mie de apartamente, birouri și buticuri au fost distruse în ultimul război cu Israelul, al patrulea din 2008. Un fotoreporter al agenției France Presse aflat la Khan Younes a văzut, de asemenea, explozii.

Acestea au fost primele lovituri israeliene împotriva acestui teritoriu palestinian, sub controlul islamiștilor din Hamas și sub blocada israeliană, de la venirea la putere, duminică seară, a unei coaliții eterogene care a pus capăt celor 12 ani de domnie a lui Benjamin Netanyahu.

Loviturile și lansarea baloanelor incendiare, care au provocat peste 20 de incendii în sudul Israelului, potrivit pompierilor locali, au intervenit în paralel cu manifestațiile naționaliste și de extremă-dreaptă din Ierusalimul de Est reunind mai mult de o mie de oameni.

Statele Unite și ONU au îndemnat la "reținere" înaintea acestui marș controversat pe care noul guvern israelian condus de Naftali Bennett, în funcție de duminică, l-a autorizat marcând în același timp traseul pentru a evita confruntările cu palestinienii.

La rândul său, mișcarea Hamas a amenințat Israelul cu represalii dacă acest marș sărbătorind preluarea controlului și anexarea Ierusalimului de Est, sectorul palestinian al Orașului Sfânt, de către armata israeliană în 1967, se va aventura în special în cartierele musulmane din Orașul Vechi.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău