VIDEO | Liberalii au comemorat anexarea Basarabiei de la 1940

  • 28 Iunie 2018 16:33
VIDEO | Liberalii au comemorat anexarea Basarabiei de la 1940

Membrii și simpatizanții Partidului Liberal au depus flori la Piatra Comemorativă din Piața Marii Adunări Naționale, comemorând astfel „78 de ani de la anexarea Basarabiei de către URSS”, transmite IPN.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus că la 28 iunie 1940 s-a produs tragedia neamului nostru. Basarabia a fost ruptă de le țara mamă, România. Potrivit președintelui Partidului Liberal, tot ceea ce trăim astăzi – sărăcie, corupție și dictatură, este legat de această dată de 28 iunie 1940. „Dacă nu venea comunismul peste noi, trăiam așa cum au vrut înaintașii noștri și eram poate una dintre cele mai dezvoltate state”, a spus președintele PL, Mihai Ghimpu.

Prim-vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă, a declarat că ziua de 28 iunie este una dintre cele mai negre zile din istoria noastră. „Noi până în ziua de astăzi trăim după regulile lui Stalin și ale lui Hitler și la aceștia s-a mai adăugat acum, de la fața locului, Plahotniuc și Dodon”, a spus Dorin Chirtoacă.

Astăzi, și unioniștii fără partid au desfășurat o acțiune, în fața Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău. „La 28 iunie 1940, în urma unui ultimatum: ori ne dați pământurile, ori vă ocupăm țara, a fost ocupată Basarabia și Bucovina de Nord, nu în mod pașnic și nu în mod democratic”, a spus liderul Asociației Obștești „Unirea ODIP”, Vlad Bilețchi.

Pe 26 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administrației civile și a armatei române de pe teritoriul dintre Prut și Nistru, cunoscut ca Basarabia, și din partea nord a regiunii Bucovina. În cazul în care retragerea nu s-ar fi făcut, România era amenințată cu războiul. La 28 iunie 1940, trupele sovietice au intrat pe teritoriul Basarabiei. Evenimentele s-au petrecut în context geopolitic mai larg, în care, prin pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, Germania nazistă și Uniunea Sovietică își împărțiseră sferele de influență teritorială în Europa.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău