VIDEO INTERVIU | Maia Sandu: Noi avem relații bune cu UE, iar acum trebuie să dovedim prin fapte angajamentul nostru privind consolidarea democrației și îmbunătățirea guvernării

  • 28 Iunie 2019 11:33
VIDEO INTERVIU | Maia Sandu: Noi avem relații bune cu UE, iar acum trebuie să dovedim prin fapte angajamentul nostru privind consolidarea democrației și îmbunătățirea guvernării

Premierul Maia Sandu a oferit un interviu pentru Radio România Chișinău. Principalele subiecte abordate sunt obiectivele actualului Guvern pentru primele 100 de zile de activitate, relațiile cu Uniunea Europeană și România, problema transnistreană, precum și unele evenimente de actualitate din Republica Moldova.

Astfel, premierul susține că își propune ca obiective în primele 100 de zile de guvernare sunt redarea libertății instituțiilor de stat și schimbarea conducerii acestora, promovarea reformelor în justiție, identificarea soluțiilor pentru eliminarea schemelor de corupție, precum și restabilirea relațiilor cu partenerii externi. În acest context, ea a anunțat că a inițiat discuțiile cu FMI, iar săptămâna viitoare va efectua două vizite la București și la Bruxelles.

Despre reforma procuraturii și schimbarea conducerii acestei instituții, Maia Sandu a amintit că au fost votate în primă lectură de către Parlament modificări care să permită să ajungem la un process de evaluare a activității procurorului general și eventual demiterea lui dacă se va dovedi că în acest proces că nu și-a îndeplinit obligațiunile de serviciu.

În relațiile cu UE, premierul susține că actuala guvernare trebuie să demonstreze prin fapte angajamentele referitor la consolidarea democrației. În același timp, Maia Sandu susține că Guvernul își propune să îmbunătățească relațiile economice și comerciale cu Rusia.

Referitor la problema transnistreană, că dintotdeauna a fost împotriva federalizării și a pledat tranșant pentru retragerea trupelor ruse și munițiilor din stânga Nistrului, inclusiv în cadrul întrevederii cu reprezentantul special al Federației Ruse pentru relațiile cu R.Moldova, vicepremierul rus Dmitri Kozak.

„Eu nu cred că există o soluție ușoară și rapidă pentru problema transnistreană. Eu cred că soluționarea acestui conflict înghețat se poate întâmpla într-un context special atunci când va exista o oportunitate geopolitică în sensul în care contează foarte mult și înțelegerea dintre marile puteri ale lumii în raport cu ceea ce se întâmplă în zona noastră”, a menționat Maia Sandu.

Premierul Maia Sandu a mai anunțat că speră ca în următoarele zile să vină cu inițiative concrete care să ducă pe cât se poate reducerea contrabandei prin regiunea transnistreană, eliminarea schemelor de corupție care alimentează regimul de la Tiraspol.

„Eu nu cred că acest conflict este un conflict între oameni. Este un conflict de altă natură, dar cu siguranță, federalizarea nu este o soluție. Federalizarea ar fi o modalitate prin care s-ar încerca creșterea influenței externe, influenței Rusiei”, a subliniat Maia Sandu.

Premierul a mai menționat că Guvernul pe care-l conduce va promova proiecte pentru apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

În cadrul vizitei oficiale pe care o va avea la București, pe 2 iulie, Maia Sandu susține că discuțiile cu autoritățile de peste Prut se vor axa pe dezvoltarea mai multor proiecte cu ajutorul României.

„Noi ne dorim acum să se urgenteze implementarea anumitor proiecte, în special în domeniul energetic ca să asigurăm sustenabilitatea sistemului furnizării energiei electrice și gazelor naturale, să fie asigurată diversitatea resurselor energetice. Suntem interesați și de alte proiecte de infrastructură. Vorbim de autostrada despre care înțeleg că este un plan la București ca să fie inclusă și Republica Moldova într-un asemenea proiect. Vorbim despre eliminarea roaming-ului telefonic. Vor mai fi și alte idei cu care o să mergem la București și sper foarte mult să obținem acest sprijin din partea României”, a subliniat premierul. 

De asemenea, Maia Sandu a remarcat că România este cel mai important avocat al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană.

Despre programul Guvernului, Maia Sandu a spus că acesta a fost elaborat și aprobat în condiții deosebite. Ea a mai menționat că în planul de acțiuni ale Guvernului, lucrurile vor fi mult mai detaliate și se vor regăsi mai multe domenii care nu sunt în program. De asemenea, potrivit prim-ministrului, acesta va porni de la implementarea Acordului de Asociere cu UE. „Fiecare Guvern își aprobă un plan de acțiuni pentru un an de zile și cu siguranță în momentul în care ajungem cu bine la sfârșitul acestui an vom elabora următorul plan de acțiuni cu angajamente față de cetățeni și partenerii externi. Chiar și pentru zece ani de zile am avea de lucru. Nu cred că cineva trebuie să-și facă griji de durata acestei guvernări pornind de la durata planului”, a afirmat Maia Sandu. 

Premierul Maia Sandu a comentat și decizia colegului ei din Blocul ACUM, Andrei Năstase, de a vota la APCE pentru revenirea Rusiei în organizație, menționând că a fost un gest care a surprins-o.

Vă invităm că urmăriți integral interviul cu premierul Maia Sandu pentru Radio România Chișinău în înregistrarea video. De asemenea, acesta va fi difuzat în reluare, la postul nostru de radio, duminică, 30 iunie, la ora 9:30, în cadrul emisiunii „Matinalul de week-end”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău