VIDEO | Hrană din biodiesel pentru vegetarieni

  • 11 Martie 2017 12:49
VIDEO | Hrană din biodiesel pentru vegetarieni

Omega 3 din biocombustibul. Pare de domeniul SF-ului, dar este proiectul la care lucrează cercetătorii clujeni. Specialiștii au reușit să transforme, cu ajutorul unei microalge din Oceanul Pacific, un reziduu rezultat în urma producerii biodieselului în Omega 3. Este un acid gras, benefic organismului și care se răgăsește în cele mai mari cantități în carnea de pește.

„Aceasta este microalga pe care o utilizăm în experimentele noastre. Este o microalgă care a fost recoltată din Pacific și ea practic se hrănește cu sursa de carbon care provine de la glicerolul crud”, explică cercetătorii, scrie Digi24.ro.

În glicerol, grăsimea care rămâne în urma producerii biocombustibilului, cercetătorii adaugă apă, săruri și această microalgă. Reziduul se transformă astfel după 10 zile într-un acid gras sănătos pentru om... Omega 3.

„Picătura aceasta galbenă este asemănătoare cu uleiul pe care îl găsim în magazine, dar cu altă compoziție chimică și este bogat în acizii de Omega 3”, spune Bogdan Rusu, student USAMV Cluj-Napoca.

Acidul gras poate fi amestecat cu diverse alimente și i-ar putea ajuta pe vegetarieni sau pe cei care nu mănâncă pește, spun cercetătorii.

Noi în acest moment îl adăugăm în interiorul anumitor cereale și să vedem cum se comportă la temperatura camerei, sau în iaurt”, spune Dan Vodnar cercetător USAMV Cluj-Napoca.

Medicii spun că nu este nicio diferență dintre Omega 3 obținut în laborator și cel natural, care se găsește în pește. Și asta deoarece și biodieselul se face din produse vegetale care conțin uleiuri esențiale.

Au o serie de efecte biologice de dezvoltare neuronală, de asemenea de scădere a colesterolului. Sunt asociate cu prevenția unor afecțiuni gen Alzheimer”, spune Mona Suharoschi, nutriționist.

Descoperirea, spun cercetătorii, ar putea rezolva și o criză cu care se confruntă Uniunea Europeană. Glicerolul nu poate fi aruncat, pentru că este dăunător pentru natură.

La fiecare zece litri de biodiesel care se produc, se produce un litru de glicerol crud. Acest glicerol crud, ca să poată fi purificat, costă destul de mulți bani”, spune Dan Vodnar, cercetător USAMV Cluj-Napoca.

Pentru că nu are utilitate, gliceroul este ieftin: o tonă costă 200 de euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău